Kisorsolják Picasso egymilliót érő művét

Kisorsolják Picasso egymilliót érő művét

- 2020. május 14. 10:28

Május 20-án tartják meg a karitatív célból kibocsátott Picasso-sorsjegy többször elhalasztott sorsolását, közölték a szervezők.

Az 1 Picasso 100 euróért nevű sorsjeggyel a katalán festő egy egymillió dollár értékű alkotását, a Nature morte című 1921-es festményt lehet megnyerni. A karitatív célú akcióban 200 ezer sorsjegyet kínálnak eladásra az 1picasso100euros.com internetes oldalon. A szervezők 20 millió dollárt akarnak összegyűjteni, hogy a nettó bevételből 200 ezer embert juttassanak tiszta ivóvízhez Madagaszkáron, Marokkóban és Kamerunban. A bevételből a festmény tulajdonosa, David Nahmad műgyűjtő egymillió eurót megtart, a többi a Care segélyszervezethez kerül afrikai projektjei számára.

Várja boldog új tulajdonosát (parameter.sk)

A párizsi Picasso Múzeumban kiállított festmény egy újság és egy abszintos üveg geometriai kompozícióját ábrázolja. A múzeum szerint a kép egy olyan korban született, amelyben Picasso a realista és kubista áramlatokat szintetizálta. Az eredetileg január elejére kitűzött, de a megmaradt sorsjegyek nagy száma miatt előbb március végére, majd a koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre elhalasztott sorsolást a Christie’s aukciósház párizsi dísztermében tartják május 20-án 18 órakor. A Csendélet a sorsolásig a Picasso-múzeumban marad kiállítva.

A szervezők szerint még kaphatók sorsjegyek a szokatlan nemzetközi jótékonysági akcióban.

(mti)