Kiterjesztett valóság az ózdi Digitális Erőműben

Kiterjesztett valóság az ózdi Digitális Erőműben

- 2018. március 16. 12:00

Mostantól a Digitális Erőmű Digitális Műhelyében is elérhető a kiterjesztett valóságon alapuló homokozás új formája.

Mindenki emlékszik gyerekkorából, hogy homokozni jó dolog, ha pedig a víz is bejön a képbe akkor még izgalmasabb. A Kaliforniai Egyetem (UC Davis) kutatóinak fejlesztése révén még csak vizesek sem leszünk; létrehoztak ugyanis egy virtuálisan kibővíthető homokozót, melynek köszönhetően kiterjesztett valóságban (angolul augmented reality, AR) emelhetünk hegyeket, áshatunk árkokat és irányíthatunk vízfolyásokat.

Kiterjesztett valóság a Digitális Erőműben (Haraszti Zsolt CC BY-NC)

A rendszer egy Linux operációs rendszert futtató számítógépből, egy Kinect szenzorból és egy projektorból áll. A Kinect szenzort és a projektort egy homokot tartalmazó doboz felett kell elhelyezni. A homokozó fölött rögzített Kinect szenzor folyamatosan feltérképezi a homok felszínét, a számítógép az aktuális felszínre kiszámítja a szintvonalak helyzetét és a domborzati színezést, majd a projektor mindezt kivetíti a homokra, miközben a terepviszonyoknak megfelelően realisztikusnak tűnő vízfolyásokat is hozzáad a képhez. Végeredményül tehát egy virtuálisan kibővített valóságot kapunk, amin keresztül földrajzi, geológiai és hidrológiai jelenségek is bemutathatók. A fejlesztők reményei szerint találmányuk helyet kap majd a tudományos múzeumok interaktív kiállítási részlegeiben, így a látogatók első kézből ismerkedhetnek meg az olyan fogalmak jelentésével, mint magassági vonal, vízgyűjtő terület vagy vízválasztó.

 

A játékos kedvű érdeklődők saját maguk alakíthatják ki elképzelt domborzati térképüket az ózdi Digitális Erőműben, amely életre kel annak tükrében, hogy hegyet, dombot, völgyet, folyót, vagy tengert építünk homokból. A Digitális Erőmű lelkes csapata próbaképpen hazánk domborzatát igyekezett rekonstruálni, és örült mindenki amikor meglátta, hogy a Duna és a Tisza medrében is folyik a víz. Célunk, hogy a digitális homokozó révén a gyerekek jobban megértsék, hogyan működik a talaj és a víz összetett rendszere. Látogasson el Ön is családjával és tapasztalja meg a virtuális víz folyását a terepasztalon!

A cikkhez kapcsolódik