Kiűzik a pestist Szentendréről

Kiűzik a pestist Szentendréről

- 2019. május 29. 9:53

Június 15-én indul Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválja, a Szentendrei Pestisűző Fesztivál. A két napos, ingyenes rendezvény egy 18. századi, szentendrei pestis-történetre alapul.

Eszerint a Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. Állítólag a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit aztán fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon újra pusztítani. A fesztivál fő eseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek műsora, akik, Barakoo Dobkör zenei kíséretében egy haláltáncot, kortárs performanszt adnak elő a Duna korzón. Ide érkeznek a szentendrei képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és efZámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a veszedelmet a város­ból. A program lampionos felvonulással folytatódik, melyet a Tihi Wind Band, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekarának örömkoncertje zár le.

A Pestiskereszt alatt egy lány csontjai porladnak? (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A kétnapos fesztiválon a zene is állandóan jelen lesz a Lácár cár tér mellett felállított színpadon. Szombat délután a blues, rock és pop fúziójának nagymestere, The Pontiac nyitja, majd a két évtizedes múltra visszatekintő Colorstar folytatja a fesztivál zenei vonalát. Szombat este Péterfy Bori & Love Band ad koncertet. Vasárnap az erősen szentendrei kötődésű Konyha zenekar játszik. Késő délután az angolszász beat, balkáni, de akár ír dallamokhoz is nyúló Aurevoir. folytatja a sort, majd este PASO koncertje zárja a fesztivált.

Haláltáncos a tavalyi fesztiválról (Szentendrei Kulturális Központ)

Vasárnap délelőtt rendezik meg a tavaly oly nagy sikernek örvendő hajóversenyt, a Duna szentendrei belváros szakaszán. A hajóversenyre négy kategóriában nevezhet bárki, aki kedvet érez hozzá. Emellett a Szentendre és Térsége TDM tematikus városismereti sétát is tart a fesztivál idején: „A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés lehetőségeit ismerhetik meg a borzongani vágyók. A hétvége alatt a Lázár cár téren két alkalommal is megcsodálhatják a látogatók a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvér­városának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforga­tók műsorát.

Az óriásbábok tavalyi felvonulása (Szentendrei Kulturális Központ)

A szentendrei kortárs képzőművészetet ápoló Szentendrei Lakástárlat Alapítvány vasárnap délben Szabadtéri festőiskolát szervez, ahol a szentendrei képzőművészekkel közösen festhet az érdeklődő egy óriásvászonra. A MANK Új Műhely Galériája pedig mindkét napon művészeti sétával, fényfestéssel, fotó- és ékszerkészítő workshoppal, festéssel, rajzolással várja a látogatókat a Fő téren, közölte a Szentendrei Kulturális Központ.