Kivetítések és hologramok segítségével elevenedik meg 19. századi formájában Buckingham-palota

Kivetítések és hologramok segítségével elevenedik meg 19. századi formájában Buckingham-palota

- 2019. július 19. 10:00

A legmodernebb technológiák segítségével elevenedik meg 19. századi formájában a londoni Buckingham-palota egy új kiállításon, amely szombaton nyílik meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából.

A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói a Viktória királynő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A szeptember végéig látogatható tárlaton Viktória királynő anyai oldalát is megismerhetik az érdeklődők: a kiállításon helyet kaptak egyebek között a gyerekei láb- és kézlenyomatai, valamint egy ékszeres ládika, amelyben a tejfogaikat őrizte. A jelenleg elérhető legmodernebb technológiát használtuk fel egy újfajta történetmeséléshez, mondta Amanda Foreman, a tárlat társkurátora.

A medvekucsmás őrök a bejáratnál (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

A kiállítás egy hollywoodi produkciós céggel együttműködve készült, aminek köszönhetően még egy korabeli keringőzést is megelevenítenek. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak. Viktória 1837-ben, mindössze 18 évesen lépett a trónra és 1901-ben bekövetkezett haláláig uralkodott. Egészen 2015-ig ő tartotta az angol-brit monarchia abszolút uralkodási időrekordját, amelyet ükunokája, a 93 éves II. Erzsébet döntött meg.

(mti)

Borító: Régi képeslapon (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)