ÉVFORDULÓ SOROZAT

Klösz György Budapestet bemutató fényképeiből nyílt kiállítás a Fiumei úti sírkertben

Klösz György Budapestet bemutató fényképeiből nyílt kiállítás a Fiumei úti sírkertben

- 2023. szeptember 18. 5:05

Szabadtéri kiállítás nyílt szeptember 14-én a Fiumei úti sírkertben Klösz György fotográfiáiból, a fényképész halálának 110. és Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából.

Az október végéig látogatható kiállításnak a Klösz György eredeti állapotába visszaállított síremléke mögötti terület ad helyet. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), a Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Budapest Gyűjteményének együttműködésében megvalósuló kiállítás izgalmas képanyaga az épülő világváros, Budapest formálódó arcát kívánja bemutatni. A megemlékezésen a kiállítást rendező közgyűjtemények mellett intézményünk, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. is képviseltette magát.

A megnyitón Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója elmondta, hogy a NÖRI mint a Fiumei úti sírkert fenntartója Budapest születésének 150. és Klösz György halálának 110. évfordulóját összekapcsolva Klösz György képein keresztül mutatja be a főváros születésének pillanatait. Ezenkívül Budapest születésének 150. évfordulója nem csupán Klösz György miatt kapcsolódik a Fiumei úti sírkerthez. Itt nyugszik ugyanis több jelentős polgármester, köztük Ráth Károly, Gerlóczy Károly és Kammermayer Károly is.

A kiállítás megnyitó eseményen Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója a levéltári fényképanyag történetéről is beszélt. Klösz György a fiával, Pállal létrehozott vállalatát 1948-ban államosították, ekkor került a levéltárba a cég iratanyaga és 14 fénykép-mintaalbum. Az albumokban 2026 darab fénykép volt: ezek közül 1100-nak az épülő Budapest volt a témája, melyek java 1873 és 1913 között készült. A levéltár által birtokolt albumokat több mint húsz éve digitalizálták és azok napjainkban is szabadon felhasználhatók.

A megemlékezésen jelen volt még Jánossy László, Klösz György ükunokája is,  akinek hangulatos visszaemlékezése nyomán arra is fény derült, hogy a Darmstadtban született fényképész később szívvel-lélekkel magyarrá vált. Ugyanakkor a családi legendárium szerint gondos, családszerető ember volt, aki nem feledkezett meg németországi rokonairól sem, őket évtizedekig támogatta.

Klösz György a magyar fotóművészet egyik kiemelkedő alakja volt, munkája során végig a hitelesség vezérelte: legfontosabb célja, az akkori város hű megörökítése volt.

Adatbázisunkban például a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által közzétett Klösz felvételek között böngészhetnek.

Borító és fényképek: Nemzeti Örökség Intézete