Koncert Isonzó áldozatainak emlékére

Koncert Isonzó áldozatainak emlékére

- 2019. február 20. 10:20

Az isonzói csata áldozatainak emlékére rendeznek március 24-én koncertet Ljubljanában, a Cankarjev Dom kulturális és kongresszusi központban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (BFTZ) is, közölte a szlovén média.

A szlovén, olasz, osztrák és magyar művészek bevonásával megvalósuló, közel 250 művésszel létrejövő nagyszabású koncerten Avgust Ipavec szlovén zeneszerző és katolikus pap A zöld smaragd színei – Elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el. A Bécsben élő zeneszerző egy történetet mesél el az első világháborúból: a zene eszközeivel megjeleníti azt a végzetes szentestét, amikor a Lepena folyó völgyében a lavina számos katonát temetett maga alá. A BFTZ közleménye szerint a mű egésze az együttérzés kifejezése az akkor élő emberek megpróbáltatásai iránt, az alkotó legmélyebb érzelmeiből fakad, aki maga is arról a vidékről származik.

A rommá lőtt Görz és a folyó (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár CC BY)

A művet kilencventagú szimfonikus zenekar és további 150 fellépő – tánckar és kórus – közreműködésével, Marjan Grdadolnik karmester vezényletével mutatják be. A zene közben a fronton harcoló magyar, szlovén, olasz, osztrák és orosz katonák leveleiből olvasnak fel részleteket, valamint költemények hangzanak el színészek előadásában, többek között Simon Gregorcic szlovén költőnek a közelgő háború szörnyűségeit drámai hangon előrevetítő, 1879-ben írott Soca (Isonzó) című költeménye. A szimfónia drámaiságát a háború kettőssége, a mérhetetlen szenvedés, és a reményt adó szeretet összefonódása adja, olvasható a BFTZ honlapján.

Az olaszok nem kímélték a temetőt sem (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár CC BY)

A koncerttel az első világháború 100. évfordulójának állítanak emléket, különösen tekintettel az 1916 szeptemberében zajló görzi és Sveta Gora-i (Szent-hegy) csatának. A művet először 2016 szeptemberében mutatták be a Szent-hegyi Szűz Mennybemenetele-bazilikában.

(mti)

Borító: Görz pusztulása Jeney Zoltán felvételein (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár CC BY)