Konferencia a szabadságharcról Varsóban

Konferencia a szabadságharcról Varsóban

- 2018. november 28. 10:28

Az 1848-49-es magyar szabadságharcról szerveznek konferenciát a Varsói Egyetem magyar tanszékén, a csütörtökön kezdődő kétnapos rendezvényen lengyel és magyar tudósok tartanak előadásokat a történelmi és kultúrtörténeti vonatkozásokról.

A Magyar-lengyel út az 1848/1849-es szabadságharchoz – haza, nyelv, nemzeti identitás című konferencia nyitóelőadásában Kovács István történész, diplomata a magyar szabadságharcban rész vevő lengyel légiókról értekezik, Ring Éva történész pedig a nők 1848-as politikai szerepvállalásáról ad elő. A rendezvényen több mint húsz, lengyelországi és magyarországi egyetemről, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról érkező tudós tart előadást, többek közt historiográfiai, művészet- és irodalomtörténeti, valamint nyelvészeti szempontból is megvilágítva a szabadságharc témakörét.

Csütörtök este a konferencia résztvevői a Varsói Egyetem kampuszán leróják tiszteletüket a tanintézmény első magyar lektora és az 1940-es katyni mészárlás egyik magyar áldozata, Korompay Emánuel emléktáblájánál. Az értekezletet a lengyel és a magyar külügyi tárca közös, Magyar-Lengyel Nemkormányzati Együttműködési Program 2018 nevű projektje keretében rendezik a varsói magyar tanszék és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Lengyel Filológiai Tanszéke társszervezésében.

(mti)

Borító: A Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület (facebook.com\wysockilegio)