Konténereket kerestek, 500 éves hajót találtak

Konténereket kerestek, 500 éves hajót találtak

- 2019. április 5. 8:59

Egy 500 éves kereskedőhajó roncsait fedezte fel véletlenül az Északi-tenger fenekén egy holland mentőcsapat, amely vízbe esett konténerek után kutatott a térségben, közölte a holland kulturális minisztérium, megjegyezve, hogy ez a legrégebbi hajóroncs, amelyet valaha a holland vizekben találtak.

A vízi jármű valószínűleg harminc méter hosszú volt és 1540 táján építették. Hullámsírjából olyan rézlemezeket hoztak a felszínre, amelyeken a középkori és kora újkori Európa meghatározó bankár-kereskedő családja, a Fuggerek védjegye szerepel. A német család érdekeltségei nem csupán a bankszektorra terjedtek ki, hanem kezükben tartották a korabeli Európa bányászatának, érckereskedelmének jelentős részét is.

A holland mentőcsapat véletlenül bukkant rá a roncsra a Fríz-szigetek szomszédságában, miközben az MSC Zoe konténerszállító hajó januárban a vízbe esett rakományát kereste a térségben. Ingrid van Engelshoven holland kulturális miniszter szerint a felfedezéssel tovább gazdagodott az ország kulturális öröksége. A hajóroncs sorsáról a későbbiekben születik döntés.

(mti)

Borító: Vitorlások a 16. századból (oszk.hu)