Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. december

Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. december

- 2019. január 4. 1:49

A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. decemberi számában olvasható “A virtuális Baranya felépítése – A Helyismereti Gyűjtemény mint digitális tartalomszolgáltató”című cikk a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. és pécsi Csorba Győző Könyvtár együttműködéséről.

A Könyvtári Intézet által kiadott Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018/12. 27. évfolyam, 12. számában megjelent cikkből megtudhatjuk, hogy a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében a Baranya megyével kapcsolatos helytörténeti értékek gyűjtése és megőrzése az 1960-as évek közepén indult. A Gyűjtemény Önálló szervezeti egységként 1989 óta végzi a korszakokon átívelő tevékenységét. Mára mintegy 18.000 kötetnyi könyvvel, 10.000 kötetnyi folyóirattal, 25.000 fotóval és képeslappal, helyi rádiós és televíziós felvételekkel várják a megye története iránt érdeklődő olvasóikat Pécsett, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont első emeletén.

A Csorba Győző Könyvtár 2015 decemberében kötötte meg együttműködési szerződésüket a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel (MaNDA), amelynek a kulturális örökség megőrző tevékenységét 2017. január 1-je óta a Forum Hungaricum Nkft. látja el. A könyvtár számára azért előnyös a kétoldalú együttműködés, mert a Forum Hungaricum biztosítja a humánerőforrást és a digitalizáláshoz szükséges munkaállomások és technikai eszközök jelentős részét, utóbbiakat haszonkölcsönzés formájában.

2018 decemberében a könyvtár 11.892 különböző dokumentum típusú rekordja érhető el a Forum Hungaricum által üzemeltetett MaNDA DB aggregációs adatbázisban, ez a szám a megyei könyvtárak tekintetében kimagaslónak mondható. Ezen felül a Forum Hungaricum aggregátorként látja el a nemzeti kulturális értékek digitális formátumainak és a hozzájuk tartozó metaadatoknak az összegyűjtését és az Európai Unió digitális könyvtára, az Europeana felé történő exportálását, ezáltal Baranya is felkerülhetett Európa „digitális térképére”.

Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018/12. 27. évfolyam, 12. szám
Pap Dávid Zoltán, Szüts Gergely Etele: A virtuális Baranya felépítése

(Borítókép: 3K – Könyv, Könyvtár, Könyvtáros facebook)
Galéria: Pécs, Indóház; Pécs, Búza tér; Pécs, Városi közkórház; Pécsi árvaház /Csorba Győző Könyvtár PDM