Frankfurt kiállítók nélkül

Frankfurt kiállítók nélkül

- 2020. szeptember 9. 8:42

A koronavírus-világjárvány miatt kiállítók nélkül tartják meg a Frankfurti Könyvvásárt, közölték a szervezők.

A Frankfurti Könyvvásár nemcsak a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, hanem állandóan fejlődő, élő, agilis és alkalmazkodó képes vállalkozás, ami azt is jelenti, hogy az idén az eddigi legfőbb eleme, a nemzeti és kiadói standokból álló több ezer négyzetméteres kiállítás nélkül rendezik meg. Az utazási korlátozások miatt számos ország, köztük a díszvendég Kanada egyáltalán nem tud megjelenni az október 14-én kezdődő vásáron, emellett sok európai kiállítónak és szakmai látogatónak is szinte lehetetlen a részvétel, indokolták a döntést a szervezők.

Frankfurt régi képeslapon (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

Tavaly még 104 országból 7450 kiállító érkezett a vásárra és csaknem 300 ezren látogató. A rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakult át, amelyen több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót rendeztek a vendégeknek. A szervezők igyekeznek átmenteni ezt a hagyományt az idei vásárra, de a rendezvényeken személyesen csak regisztráció után és higiéniai óvintézkedések mellett lehet részt venni. Ugyanakkor a legtöbb eseményt közvetítik a vásár honlapján és bemutatkozik egy új szekció is, a Frankfurt Conference elnevezésű digitális könyvszakmai fórum, amelyen előadások és viták lesznek a többi között a hangoskönyv-kiadásról és a tudományos művek kiadásáról.

Megtartják a vásár hagyományos záró eseményét is, a németországi könyvkereskedők 25 ezer euróval járó békedíjának átadását is.

Borító: A nagyváros 1760 körül (Piarista Múzeum CC BY-NC-ND)