Korai Munkácsy és jadekövek a kalapács alatt

Korai Munkácsy és jadekövek a kalapács alatt

- 2019. május 8. 8:13

Munkácsy Mihály A bogrács című, korai remekműve mellett Szinyei Merse Pál, Márffy Ödön, Patkó Károly alkotásaira, valamint jadekövekre licitálhatnak az érdeklődők a BÁV művészeti aukcióján, amelyet május 14-én és 15-én tartanak Budapesten a MOM Kulturális Központban.

Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy csaknem 600 tételt bocsátanak árverésre, több mint 350 millió forintos összkikiáltási árral. Újdonság lesz, hogy az eddigiektől eltérően az első napon festményekre, míg a második napon az ékszerekre és az ezüst tárgyakra lehet licitálni. Mint mondta, a mintegy 150 festészeti alkotás között három olyan kép is szerepel, amely egy-egy mester korai műveként az életmű fontos kiindulópontjának tekinthetők. Munkácsy Mihály 1864-ben készült Bogrács című festménye a magyarországi Munkácsy-kiállítások állandó szereplője, a művész mindössze húszéves volt, amikor megfestette. A kép mozgalmas kompozíciója magán hordozza mestere, Ligeti Antal technikai tudását és látásmódját, a kép kikiáltási ára 24 millió forint. Ugyancsak az életmű kezdetén készült Szinyei Merse Pál Faun III. című festménye, amelyre 22 millió forinttól lehet licitálni. Az 1868-as, kisméretű kép Szinyei első nyilvánosan bemutatott alkotásának, a jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Faun és Nimfa című olajképének az előképe, amelyen már felismerhetők a plein air tájfestészet kezdetei. A fontos korai művek sorába tartozik még Márffy Ödön 1906-os Hajó a csatornán című festménye, amelyet 5 millió 500 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek. A kép Márffy kísérleti korszakának egyik jellegzetes példája, amelyben ötvözi a cézanne-i képalkotás módszerét a fauves-ok színvilágával.

Jadekövek egy díszmagyar övén (Jósa András Múzeum CC BY-NC-ND)

A tételek közül a művészeti vezető kultúrtörténeti ritkaságnak nevezte Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című 1886-os alkotását, amely az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben című sorozat Magyarországról szóló kötetéhez készült. Zichy a felkérésre szentpétervári műtermében tíz önálló képet és egy címlapot készített, ebből ma már csak ötöt ismernek a szakértők. Az árverésre kerülő, védett darab hosszú lappangás után került elő egy magángyűjteményből, hangsúlyozta Fertőszögi Péter. A művészeti vezető szerint élénk érdeklődésre tarthat számot Szobotka Imre Patakpart című, már kubista motívumokat használó, 1925-ben készült festménye. Kiemelte még Patkó Károly itáliai korszakából származó Téglagyár című festményét, amelynek kikiáltási ára 6 millió 500 ezer forint. Mindezek mellett Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Gyarmathy Tihamér, Czene Béla, El Kazovszkij, Nádler István és Bukta Imre alkotásai is szerepelnek az aukciós anyagban.

Zichy Mihály munkája (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

Elmondta, hogy a műtárgyak kedvelői több Zsolnay-különlegességre licitálhatnak. Közülük a kígyókkal és virágokkal díszített, nagyméretű virágtartó kikiáltási ára 8 millió forint. A váza eredetije az 1907-es pécsi országos kiállításon és vásáron a Sikorski Tádé által tervezett Zsolnay csarnok bejáratát díszítette. Mint mondta, a BÁV ékszerárveréseinek történetében most először árvereznek el 70 nagyméretű jádekövet és 10 karátnyi briliánst tartalmazó platina ékszerkollekciót, amely 2 millió 200 ezer forintos kikiáltási árával a szakértők szerint komoly nemzetközi érdeklődésére tarthat számot. Ugyancsak jelentős licitharc várható a 11 karátnyi briliánssal, 8 karátnyi smaragddal, 10 karátnyi rubinnal, valamint további ametisztekkel díszített melltű árverésén, amelynek porzói úgynevezett rezgőtűvel készültek, kikiáltási ára pedig 4 millió 500 ezer forint.

(mti)

Borító: Munkácsy Mihály A bogrács (Wikipédia)