Körbejárják a lakóhely, a lelőhely, a vesztőhely, az emlékhely és az átnevezett hely fogalmát is

Körbejárják a lakóhely, a lelőhely, a vesztőhely, az emlékhely és az átnevezett hely fogalmát is

- 2021. március 29. 9:35

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai ebben a hónapban különleges utazásra hívják a – még mindig – távoli látogatókat a múzeum blogján és közösségi oldalain.

Az intézmény közleménye szerint a tér használatának ókori és jelenkori módozatai, helyek emlékének, nevének megőrzése vagy éppen átírásának, kiradírozásának szándéka, egykori terek újraalkotása a digitális technika segítségével számos izgalmat tartogat; ünnepi és mindennapi helyek, emlékezetre méltó és csak emlékekben őrzött terek elevenednek meg a régész, történész, művészettörténész és restaurátor szakemberek írásaiban.

Március lévén, különleges hangsúlyt kap a Nemzeti Múzeum épülete és a Múzeumkert: forradalmi események és az emlékezés helyszíne, a zajos városban felüdülést kínáló kert és padjai, a jól ismert, ikonikus épület, műemlék, amely szakmai közösségünk számára egyben munkahely, az általunk gondozott műtárgyak lakóhelye. A „hely”-ről való gondolkodás ugyanakkor másfajta intellektuális kalandozásra is rábírta muzeológusainkat: körbejárják a lakóhely, a lelőhely, a vesztőhely, az emlékhely, az átnevezett hely, az ősi/történelmi hotspot, a kirakat és a műhely, a kint és bent, a fent és a mélyben fogalmát.

Borító: A Nemzeti Múzeum metszeten (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)