Koreográfusversennyel emlékeznek a Debreceni Virágkarnevál ötletadójára

Koreográfusversennyel emlékeznek a Debreceni Virágkarnevál ötletadójára

- 2019. április 4. 9:03

Koreográfusversennyel emlékeznek szombaton Debrecenben Béres András néprajzkutatóra, a Debreceni Népi Együttes alapítójára, tájékoztatott az esemény fővédnöke.

Béres Zsuzsa felidézte, hogy a néprajzkutató emléke előtt 2018-ban, születésének kilencvenedik, halálának huszonötödik évfordulóján egész éves, teljes munkásságát felidéző programsorozattal tisztelegtek. Az I. Béres András Koreográfusverseny, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeznek meg, szerinte méltó folytatása az emlékévnek. Közölte: a programban a néprajzkutató és kortársai még feldolgozatlan gyűjtéseinek színpadra állított táncait láthatja majd a közönség. A régió épületcsoportjainak bemutatkozása délelőtt a Csapókerti Közösségi Házban néprajzi szimpóziummal kezdődik. Előadások hangzanak el például Béres András munkásságáról, a koreográfiákhoz felhasznált filmekről és azokról a tájegységekről, ahonnan a bemutatott táncok erednek. Hozzátette: a versenynek délután a VOKE Egyetértés Művelődési Központ színházterme ad otthont, a produkciókat szakmai zsűri értékeli majd. Az esemény zárásaként az egykori Béres-koreográfiákból összeállított emlékműsorral tisztelegnek a néprajzkutató munkássága előtt.

A pásztortáncokról írt ebben a kötetben (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

Béres Zsuzsa tájékoztatása szerint Béres András eddig feldolgozatlan gyűjtőmunkájára és több más kortárs néprajzkutató anyagaira unokája, Horváth Péter bukkant rá egyetemi disszertációjához végzett kutatása során. A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében talált fekete-fehér, eredeti állapotukban nehezen lejátszható, többségében némafilmeket a helytörténész, kulturális antropológus digitalizálta, így az elsősorban a Hajdúság, Bihar, Nyírség és Szatmár térségében készült felvételeket felhasználva új koreográfiák készültek és készülhetnek a jövőben is. Az 1928-ban született Béres András néprajzkutató, koreográfus volt a Debreceni Népi Együttes alapítója, művészeti vezetője, a Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Virágkarnevál ötletadója. Nevéhez fűződik a hortobágyi hídi vásár és a lovasnapok elindítása. Néprajzi gyűjtéseit több kötetben jelentette meg, és számos legendás koreográfiát alkotott.

(mti)

Borító: Béres András csikóskalapban (Wikipédia)