Korniss meghódítja Prágát is

Korniss  meghódítja Prágát is

- 2018. május 3. 8:52

A Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter, a kortárs fotóművészet kiemelkedő alakjának egyedülálló munkásságába nyújt betekintést a Prágában május elején megnyíló Touha po věčnosti című kiállítás – közölte a Várfok Galéria.

A prágai Óvárosi Városháza kiállítóterében megrendezett tárlat látogatói egy erőteljes, érzelmekkel teli alkotói életpályába nyerhetnek betekintést, amely megörökíti a kelet-európai gyökereket őrző vidéket – legyen az akár magyar, szlovák, szerb, vagy éppen román terület – nagyapáink és dédapáink szokásaival, alapvető életfeltételeivel együtt. A tárlat a közép-európai tradicionális élet folyamatos változásainak bemutatására összpontosít, a múlt élő hagyományai mellett az új kor hozta törvényszerű változásokat bemutatva.

1970-ben a vörsi betlehemezőket fényképezte (MaNDA)
1970-ben a vörsi betlehemezőket fényképezte (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Korniss hírnevét dokumentarista fotográfusként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fényképezésével Kelet-Európában, mely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig. Korniss Péter 1979-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1979-1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető. A kiállítás, az életmű fő vezérfonalát követve, öt fő szekcióban nyújt betekintést Korniss fotográfusi pályájába: A múlt (1967-1978); A vendégmunkás (1979-1988); A változás (1989 -2016); A hagyomány (2005-2012); A városban (2012-2017) témakörei jelennek meg a kiállításon.

A betlehemezők és a háznép 1970-ben, Vörsön (MaNDA)
A betlehemezők és a háznép 1970-ben, Vörsön (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Korniss Péter jelentősége nem csupán fotóművészeti tevékenységén alapszik, de nemzetközi szinten végzett újságírói, pedagógiai és kurátori munkájában is gyökerezik. Korniss amellett, hogy a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagjaként tevékenykedett, előadóként megfordult többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban is. Fontos továbbá megemlíteni, hogy Kornisst speciális kapcsolat fűzi Csehországhoz, különösen Prágához: húsz éven át volt a Czech Press Photo nemzetközi zsűritagja, és egyedüli alkotóként különleges elismerést kapott, a Czech Press Photo életműdíját.

Korniss Péter egyik legismertebb képével (forrás: Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház)
Korniss Péter egyik legismertebb képével (forrás: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház)

A prágai főpolgármester és Magyarország Prágai Nagykövete védnöksége alatt megvalósuló kiállítás a Czech Top Photo, Prága város Önkormányzata, a Prágai Magyar Intézet és a Várfok Galéria együttműködésével kerül megrendezésre. A kiállítás kurátora és a katalógus szerkesztője: Daniela Mrázková, cseh művészetteoretikus és fotókritikus. A tárlat 2018. május 4. – június 28. között tart nyitva, megtekinthető minden nap 10 – 19 óra között a prágai Óvárosi Városháza kiállítóterében.