Kortárs romantikusok 2.0 a Müpában

Kortárs romantikusok 2.0 a Müpában

- 2018. október 18. 9:20

A zongora, a cselló és balett nyelvén mesél az akadályokkal dacoló szerelemről Binder Károly, Vajda János és Szentpáli Roland Kortárs romantikusok 2.0 című közös estje szerdán a Müpában, hangzott el az M5 csatorna Kult’30 című műsorában.

Különleges szólisták szerepelnek a jubiláló Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyén, a CAFe Budapest idei programsorozatának keretében a Müpában, ahol Vajda János Csellóversenyét, valamint Szentpáli Roland Orfeusz-balettjének és Binder Károly Zongoraversenyének ősbemutatóját láthatja a közönség. Érzelmileg nagyon nagy skálát írunk le a Csellóverseny három tétele alatt, emelete ki a műsorban Rohmann Ditta csellóművész. Kiemelte: Vajda János darabjának első tétele egy romantikusabb hangvételű mű, némi régizenei utalással és barokk elemekkel átszőve, a második tétel egy mély és érzelmes darab, a harmadik pedig egy dzsesszesebb, élvezhető kortárs alkotás.

Az Orfeusz a férfi-nő kapcsolatról szól, hogy mit meg nem tesz egy férfi azért, hogy visszakapja a szeretett nőt, mondta Szentpáli Roland zeneszerző, aki a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével mutatja be először Orfeusz-balettjét. Ezt az érzésvilágot igyekezett a művész megkomponálni egy kortárs balettbe ágyazva oly módon, hogy a klasszikus hangszerek mellett basszus- és elektromos gitárjátékot is hallhat majd a közönség. Binder Károly az elmúlt években született Zongoraversenyében a preparált zongora hangzásában rejlő lehetőségeket kívánja bemutatni.

(mti)

Borító: mupa.hu