Kortársékszerek és a Régi Művésztelep

Kortársékszerek és a Régi Művésztelep

- 2020. május 11. 7:52

Elindult a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. #Kortárs+Tudás művészeti ismeretterjesztő sorozata, amely az alkotóművészete különböző területeibe enged bepillantást.

A sorozat első részében a kortársékszerek tervezésében foglalkoztak, a másodikban pedig a szentendrei festői hagyományok nyomába eredtek, a hamarosan a pszichológia és a képzőművészet kapcsolatát kutatják. A mesterséges intelligenciától a csodakamráig: a kortársékszerek címmel készített írás a MANK ismertetője szerint azokról a tervezőkről is szól, akik “lágy vonalak és robosztus geometrikus formák, matt high tech design, neon színek vagy éppen finom pasztelek között lavíroznak”. Akik közül egyesek az anyagkísérleteikkel tűnnek ki, mások a narratív szálon mozognak, és az üzenet számukra a legfontosabb.

Képeslapon a Régi Művésztelep (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A Szentendre, a festők városa című összeállítás többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a szentendrei Műhely Galériának köszönhetően költözhetett be a művészet a családok otthonaiba, hogy Freddie Mercury is járt a városban, vagy hogy titokban aktmodellt alkalmaztak a Szentendrei Régi Művésztelep mesterei. Az ajánló szerint más érdekességek is találhatók ebben az írásban.

Borító: Egy kékfestő karkötő (Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház CC BY-NC-ND)