Közzéteszik Hitler megbízottjának naplóit

Közzéteszik Hitler megbízottjának naplóit

- 2020. július 10. 10:17

Hitler megbízottjának naplói új információkkal szolgálnak a nácik által elkobzott műkincsekről. Kutatók Hans Posse öt naplóját fejtették meg és digitalizálták, közölte a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum.

A náci birodalom vezére Hans Possét bízta meg azzal, hogy állítsa össze a Linzbe tervezett Führermuseum művészeti gyűjteményét és az elkobzott műkincseket ossza szét a Német Birodalom múzeumaiban. A nürnbergi Német Nemzeti Múzeum először vizsgálta meg és digitalizálta Posse öt naplóját, melyekben szolgálati útjain tett tapasztalatait dokumentálta. A szakértők szerint ezek új információkkal szolgálnak az elrabolt műalkotásokról, a nácik múzeumpolitikájáról és hozzájárulnak a műkincsek eredetkutatásához. Posse 1910-től 1942 decemberében bekövetkezett haláláig volt a Drezdai Galéria igazgatója. 1939 nyarán Hitler megbízásából a szomszédos országokban különböző náci raktárakhoz látogatott el, ahol lefoglalt és elrabolt műkincseket őriztek, valamint műkereskedőkkel, ügynökökkel és magángyűjtőkkel találkozott.

Linz régi képeslapon (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

Utazási naplói a náci műkincsrablás kulcsdokumentumai, mondta Birgit Schwarz bécsi művészettörténész és Posse-szakértő. Az írásból szerinte látható, miként vált Posse, aki Hitler szerint Németország legjobb muzeológusa volt, a hitleri múzeumpolitika központi irányítójává. Az öt vékony dokumentum az 1980-as évek közepén került a Német Nemzeti Múzeum archívumába. Ezek nem klasszikus értelemben vett naplók, inkább munkajegyzetek, mondta Frederike Uhl, a projekt munkatársa. Posse mindig magánál hordta a füzeteket és jegyzeteket készített a műalkotásokról, áraikról és a kontaktszemélyekről. Írása egyes helyeken olvashatatlan és rejtélyes rövidítéseket tartalmaz.

Hans Posse 1942 decemberében halt meg (Wikipédia)

Az elmúlt három évben Uhl és kollégája, Juliane Hamisch megfejtették a nehezen érthető bejegyzéseket és digitalizálták, így az első három kötet minden egyes oldala kommentárokkal ellátva elolvashatóvá vált az interneten. Az volt az alapötlet, hogy a naplók mindenki számára elérhetővé váljanak és érthetővé tegyék, hogy lehetséges a további kutatás, mondta Hamisch. A projekt révén új ismeretekkel gazdagodtak az eredetkutatás terén, információkat szereztek Posse kapcsolati hálójáról, az egyes műalkotásokról és arról, hogy mikor, hol voltak.

(mti)

Borító: A linzi tervek (nachrichten.at)