Külföldiek Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula és Arany János verseit szavalták

Külföldiek Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula és Arany János verseit szavalták

- 2017. november 14. 10:28

A magyar nyelv napja és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából magyarul tanuló külföldi diákjai részére szavalóversenyt hirdetett a Balassi Intézet, a rendhagyó megmérettetés döntőjét Budapesten rendezték.

A magyar nyelv ünnepe nem csupán a magyart anyanyelvként beszélők, hanem a magyart idegen nyelvként tanuló külföldiek számára is fontos esemény, hangsúlyozta Hammerstein Judit helyettes államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  Balassi Intézetének vezetője. Hozzáfűzte: az intézet Budapesten mintegy évi 24 ezer magyar nyelvórát tart, míg 46 vendégoktatójuk a világ 26 országában tanítja magyarra az érdeklődőket. Az idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal meghirdetett szavalóversenyre hatvanöten jelentkeztek egy szabadon választott magyar verssel, közülük a szakmai zsűri döntése nyomán tízen jutottak tovább a kezdő, öten pedig a haladó kategóriában. Egy versenyző a közösségi médiában meghirdetett közönségszavazás nyerteseként szerepelhet a döntőben, mondta Hammerstein Judit.

Arany János ifjú-kori arcképe
Arany János ifjú-kori arcképe, Thorma János Múzeum – Kiskunhalas, CC BY-NC-ND

A november 6-i elődöntőben a magyarul tanuló diákok többek között Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula és Arany János verseit szavalták, de Kosztolányi Dezsőtől és Varró Danitól is hangzottak el költemények. A Balassi Intézet kötelességének érzi megmutatni, hogy mit jelent a magyar költészet számára Arany János, akit – szemben a Kínában kötelező tananyagként oktatott Petőfi Sándorral, kevésbé ismernek a nemzetközi színtéren, emelte ki a helyettes államtitkár, akinek a köszöntője után a döntősök közösen szavalták el 200 éve született költő Toldi című költeményének első versszakait.

(mti)