Kultúrkincseink az Europeana oldalán

Kultúrkincseink az Europeana oldalán

- 2020. január 6. 5:02

Mérföldkőhöz érkezett a Forum Hungaricum aggregációs tevékenysége. A Magyar Nemzeti Digitális Archívumban található magyar kulturális örökségi elemek több mint fele megtekinthető az Európai Unió digitális könyvtárában, az Europeana nyilvános felületén is.

A Forum Hungaricum a szakmai jogelődje révén 2014 nyarától végzi az Europeanaval kapcsolatos aggregációs kötelezettségvállalásokat, 2019-től az Europeana által kiállított akkreditáltan megbízható aggregátor tanúsítvány birtokában. Az akkreditációs rendszer segít beazonosítani a jelenleg is aktív aggregátorokat, valamint elismeri szerepüket megbízható partnerként azoknak a kulturális örökségi intézményeknek, amelyek szeretnék az adataikat az Europeanan publikálni.

Pécsi Szent Mór Kollégium könyvtára Csorba Győző Könyvtár - Pécs PDM
Pécsi Szent Mór Kollégium könyvtára (Csorba Győző Könyvtár PDM)

A Forum Hungaricum az általa üzemeltetett és folyamatosan fejlesztett Magyar Nemzeti Digitális Archívumban található kulturális örökségi elemekből rendszeresen exportál az Europeana felé. A Forum Hungaricum legutóbbi exportálási folyamatának köszönhetően, immár 31 településről 77 partnerintézményétől 334.603 kultúrkincset tett elérhetővé a páneurópai archívumban, ami több mint a fele a Magyar Nemzeti Digitális Archívumba pillanatnyilag feltöltött rekordoknak.

A Forum Hungaricum által aggregált kulturális örökségi elemek rendszeresen bekerülnek az Europeana hetente megjelenő tematikus galériáiba is.

Magyarországról jelenleg összesen 1.066.645 rekord érhető el az Europeanan, ez a szám a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiának (KDS) és a benne kijelölt aggregátor intézmények digitalizálási tevékenységének köszönhetően várhatóan tovább fog nőni a közeljövőben.

A Forum Hungaricum által aggregált tételek az Europeana oldalán (2020.01.06.)
A Forum Hungaricum által aggregált tételek az Europeana oldalán (2020.01.06.)

A KDS keretén belül tavaly decemberben készült el a Fehér Könyv elnevezésű módszertani segédlet, amely részletesen bemutatja az aggregátorokat, ez Europeanat és szabványait, valamint közgyűjtemények digitalizálási munkájához szükséges módszertani segédleteket.

Borítókép mandadb.hu plakát felhasználásával (Forum Hungaricum Nonprofit Kft. CC BY)

A cikkhez kapcsolódik