Kultúrlánc II. a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Kultúrlánc II. a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

- 2018. május 30. 1:43

A Kultúrlánc-sorozat következő eseménye a június 2-án jazz-koncerttel egybekötött kiállítás megnyitó lesz. A „Nő 4x – 4 szerep – 4 évtized” címmel a Filmtörténeti Élménypark épített díszleteiben az 1918-as, 1938-as, 1968-as, 1988-as évekből elevenedik meg egy-egy film részlete.

A látogatók találkozhatnak – többek között – Anna Kareninával az expresszvonat kocsijában, míg a tanyasi iskola osztálytermében A pusztai királykisasszony várja őket, az ódon villa dolgozószobájában pedig együtt nyomozhatnak az agilis tanárnővel a híres-hírhedt bélyeg, A hamis Izabella után. A tárlat négy szerep és négy színésznő történetén keresztül ismertet meg egy-egy magyar filmalkotással, és annak fogadtatásával.

A kiállítás résztvevői állomásról állomásra haladva jutnak előre az időben, miközben a magyar film történetéhez kapcsolódó interaktív játékokat kell megoldaniuk.
A Kultúrlánc-eseménysorozat nyári programjának fókuszában a film és a zene kapcsolata áll. A megnyitót Éric Fournier Franciaország magyarországi nagykövete által vezetett jazz együttes, a Les Slashers koncertje követi. A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark – a Goethe Intézet, az Olasz Intézet, és a Lengyel Intézet mellett – a Francia Intézettel kialakított partnerségi együttműködését is kívánja hangsúlyozni a koncerttel.

LES SLASHERS
Könnyűzenei koncert a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban, 2018. június 2.

Néhány évvel ezelőtt alakította meg jazz-zenekarát Franciaország magyarországi nagykövete. Éric Fournier által létrehozott Les Slashers zenekar tagjai Magyarországon élő francia zenészek, illetve magyar előadóművészek.
A zenekar elsősorban eklektikus repertoárral dolgozik, amelyben szerepelnek francia sanzonok, olyan előadóktól, mint Serge Gainsbourg, ZAZ, vagy Edith Piaf, de otthonosan mozognak a jazz, és a latin-amerikai zene világában is. A koncertjeiken a feldolgozások mellett pedig saját számaikat is eljátsszák. A tíz tagú zenekart a június 2-ai, ózdi koncerten egy fiatal szlovák hegedűművésznő egészíti ki.

Les Slashers (forrás: https://www.facebook.com/slashers.group/)
Les Slashers (forrás: Les Slashers Facebook oldala)

NŐ 4X – 4 SZEREP – 4 ÉVTIZED
Filmtörténeti kiállítás a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban 2018. június 2 – szeptember 16-ig.

1918 – 1938 – 1968 – 1988. Négy évtized, négy nőtípus. Mi lehet a kapcsolat egy gazdag, előkelő pétervári úrinő, egy nemesi származású falusi tanítónő, egy gimnáziumi budai tanárnő és egy teleki téri kereskedő felesége között? Hogyan épül egymásra a négy évtized? Változott-e a női karakter ábrázolása az évtizedek során?

Anna Karenina, Balajthay Erzsi, Végh Márta, és Monoriné. Váratlanul olyan helyzetbe kerültek, ami – ha rövid időre is – megváltoztatta addigi életüket. A férjétől elhidegült Anna Karenina igyekszik a családi teendőkben kiteljesedni, míg egy váratlan találkozás teljesen átalakítja a sorsát. Balajthay Erzsi elvágyódik a Hortobágyról, minden vágya, hogy megismerje a világot. Mint a tündérmesékben, Erzsi álma valóra válik, az álruhás királyfi magával viszi az „Óperencián túlra”. Végh Márta gimnáziumi tanárnő mindennapi rutinja – iskola, bevásárlás, vacsorakészítés – váratlanul megszakad, amikor az egyik diákja miatt egy szövevényes bűnügybe keveredik. A tanárnő kibogozza a rejtélyes szálakat, majd visszatér a vacsorafőzéshez. Monoriné visszafogottságában is fontos és erős karakter. Folyamatosan ott van férje mögött, figyeli, de sosem avatkozik bele a dolgaiba. Egyetlen alkalommal lázad fel ellene, és meg is átkozza. Egyszer szegül ellen, és az örökre megváltoztatja az életüket.

A Hamis Izabella című film főszereplőinek kapcsolati rendszere - részlet a kiállításból
A Hamis Izabella című film főszereplőinek kapcsolati rendszere – részlet a kiállításból

Varsányi Irén élete is megváltozott, amikor Garas Márton, a neves filmrendező felkereste és legújabb filmjében főszerepet kínált neki. A színházi világ ünnepelt sztárja kezdetben vonakodott elfogadni a szerződést, de maga is kíváncsi volt arra, milyen lehet kamera előtt játszani. A közönség és a kritika egyaránt elismeréssel fogadta Varsányi Irén érzékeny és igaz szerelemre vágyó Annáját.

Szörényi Éva a két világháború közötti időszak egyik ünnepelt sztárja közel harminc filmben játszott romantikus hősnőket, drámai szerepeket és kedves komikákat. A pusztai királykisasszony „álruhás” grófkisasszonyának szerepe nem állt tőle távol, mivel a közkedvelt színésznő szepesbélai báró Lers Elviraként látta meg a napvilágot, és, akit szülei válása után nagyapja, báró Lers Vilmos fogadott örökbe.

Bár a krimi hősnők alakítása nem tartozott Ruttkai Éva tipikus szerepei közé, korának neves színésznője mégis tökéletesen játszotta el a magánnyomozásba kezdő tanárnő szerepét. A korabeli kritikusok szerint a rendező, Bácskai Lauró István merész döntést hozott, amikor a híres színésznőt kérte fel a szerepre, aki azonban nagyszerűen alkalmazkodott a film szatirikus és könnyed hangulatához.

Pogány Judit számos drámai szerepben remekelt filmben és színpadon. Az Eldorádó című filmben olyan asszonyt alakított, aki az adott történelmi helyzet ellenére megpróbál elveihez, hitéhez, önmagához hű lenni. Ám egy adott történelmi helyzetben erre csak akkor van lehetősége, ha bezárkózik saját világába. Az elzárkózás a szabadság feltétele. Monoriné alakjában ez a fajta szabadság ölt testet.