KÖZKINCSTÁR SOROZAT

Ladislaus Postumus

Ladislaus Postumus

- 2018. január 12. 12:27

V. László pedig úgy volt két ország királya, hogy ténylegesen nem uralkodhatott egy percig sem, mindig fogta valaki a kezét, döntött az ügyekben helyette. Nem is csoda hát, hogy hamar eltávozott az élők sorából ez a talán jobb sorsra érdemes Habsburg.

Mert Habsburg volt, hiszen Habsburg Albertnek hívták az apját, akinek furcsa neszmélyi halála után négy hónappal jött a világra Komáromban. Csecsemőkori viszontagságait már előző cikkünkből is ismerhetjük: hiába koronázták meg a Kottaner Jánosné által Visegrádról ellopott Szent Koronával, Pozsonyba kellett anyjával együtt visszahúzódnia. Akit aztán hamarosan el is vesztett és itt lép be a történetbe Habsburg Frigyes, aki 1424-től osztrák herceg, majd 1452-től a német-római császári címet is elnyeri. A ravasz Frigyes ugyanis arra bazírozott, hogy a gyermek révén Magyarország és Csehország is az ölébe hullhat. Mert ne felejtsük el, apja révén László a cseh trónt is megörökölte, Prágában amúgy mindvégig egy Podjebrád György nevű cseh főúr intézkedett helyette.

Somogyi Győző így képzelte el az ifjú királyt (MaNDA)
Somogyi Győző így képzelte el az ifjú királyt (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Magyarországon aztán még két évet várnak a várnai csata után, hátha előkerül valahogy Ulászló, és csak ezután ismerik el Lászlót királynak. Ő pedig Frigyesnél van, akit frissen felkent császárként, Bécs fele tartva 16 ezer főnyi magyar és cseh sereg kerít be, és kényszerít a 12 éves király átadására. László pedig furcsa módon Bécsben kezdi meg a névleges uralkodást, majd egy év múlva Prágába költözik. 1455 februárjában jön először Budára, ahol 1446-tól az ügyeket ténylegesen Hunyadi János kormányzó viszi. Aztán mivel nem érzi jól itt magát, májusban már ismét Bécsben találjuk. Itt, ahogy a későbbi II. Piusz pápától tudjuk, egymást érik a lakomák, és a gyengébbik nemmel való ismerkedések, így hát csak a Hunyadi János halála után kormányzóvá választott Cillei Ulrikkal indul 1456 őszén majd Nándorfehérvárra, hogy birtokba vegye a rommá lőtt várat. Itt aztán ősi ellenségüket, Cilleit levágják Hunyadi László emberei, az ifjú király pedig megesküszik mindenre, hogy ezért nem lesz a két ifjú Hunyadinak semmi bántódása. Sőt, testvéréül fogadja őket, de aztán Budára érve már másként viselkedik.

1457. március 16-án háromszor sújt le sikertelenül a hóhér, a negyedik csapásra válik el László feje a törzsétől, V. László pedig a három évvel fiatalabb Mátyással, mint tússzal Bécsbe, majd szeptemberben Prágába menekül. Hogy aztán mégis csak voltak a jövőre vonatkozó tervei, azt Valois Margittal való ekkor nyélbe ütött eljegyzése jelzi. De közbeszólt a halálos kór, a leukémia, ami egy nyirkos november végi napon győzött szervezete felett.

Borító: Dolinay Gyula kicsit öregebbre rajzolta (Németh László Gimnázium és Általános Iskola PDM)