Lapozgatni Newton jegyzetfüzetét

Lapozgatni Newton jegyzetfüzetét

- 2020. szeptember 1. 8:45

Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász egy jegyzetfüzetét, valamint a Cambridge-i Egyetem könyvtárának egyéb történelmi kincseit is ingyenesen megnézhetik a felhasználók egy új online galériában.

Az angliai intézmény egyebek között a Fehér Ház és a londoni British Library példáját követve töltött fel nagyfelbontású képeket gyűjteményének legbecsesebb darabjairól a Google kulturális szolgáltatására, az Arts and Culture-re, írja a BBC hírportálja. A könyvtár szerint a felhasználók ráközelíthetnek a tárgyakra és megismerhetik azok lenyűgöző történetét. Newton jegyzetfüzete mellett számos kézirat, könyv és nagy jelentőségű történelmi tárgy, köztük egy 4000 éves agyagtábla (a gyűjteményben lévő legrégebbi írott műtárgy) is helyet kapott a Treasures of Cambridge University Library nevű online galériában.

A British Library már korábban a világhálóra költözött (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

A Google Arts and Culture nagyjából hatmillió tárgyat tartalmaz és a felhasználóknak lehetőségük van virtuálisan is bejárni a világ múzeumait. A Cambridge-i Egyetem könyvtárát több mint 600 éve alapították és egyike a világ legrégebbi egyetemi könyvtárainak. A 17 emeletes épületben lévő csaknem 200 kilométernyi polcon nagyjából tízmillió könyv sorakozik. A könyvtár gyűjteményének darabjairól több mint 140 fénykép került fel a Google szolgáltatására és ez a szám a jövőben bővülni fog, továbbá az egyetemhez kötődő más intézmények, köztük a Fitzwilliam Múzeum is csatlakozik a galériához.

(mti)

Borító: Ízelítő a kincsekből (cudl.lib.cam.ac.uk)