Legkésőbb 2022-re elkészül a Latinovits Színház

Legkésőbb 2022-re elkészül a Latinovits Színház

- 2018. július 13. 10:19

Befejeződhet a debreceni Latinovits Színház évekkel korábban félbemaradt beruházása, miután a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében összesen 13 millió euró forrást nyertek a színház kivitelezését is magába foglaló kulturális pályázaton, jelentette be Debrecen polgármestere, a hajdú-bihari közgyűlés, valamint a Bihar megyei Tanács elnöke közös sajtótájékoztatón a helyszínen.

Papp László (Fidesz-KDNP), Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) és Pásztor Sándor egyaránt azt emelte ki, hogy a program fontos eleme lesz a magyar-román kulturális kapcsolatok fejlesztésének. A várhatóan 2021-re, de legkésőbb 2022-re elkészülő színház egyik fontos helyszíne lehet az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatnak, amennyiben az arra pályázó Debrecen elnyeri a címet. A színházi fejlesztésnek két eleme van: ott helyezik majd el a határtérség történelmi és kulturális örökségét bemutató értéktárat és ott szervezik majd meg a Kárpát-medencei színjátszók posztgraduális képzését, emelte ki Papp László.

A névadó itt éppen Lenin szerepében (MaNDA)
A névadó itt éppen Lenin szerepében (Miskolci Nemzeti Színház ©Minden jog fenntartva)

Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke fontosnak nevezte, hogy intézményi együttműködéssel is segítsék Debrecen Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázatát, mert, mint fogalmazott, ha Debrecen nyer, mi is nyerünk. A közös kulturális projekt Nagyváradot érintő fejlesztési részének három lába van: a Szigligeti Színház és a Körös-vidéki Múzeum felújítása, illetve Váradon egy multikulturális központ létrehozása, sorolta a tanács elnöke. Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke szerint nyáron megtörténhet a támogatási szerződések megkötése, és a teljes pályázati dokumentáció benyújtása, illetve értékelése után jövő év közepén megkezdődhet a projektek végrehajtása.

(mti)

Borító: A színház épülete (vagy.hu Fotó: Konyhás István)