LEM100!

LEM100!

- 2021. szeptember 30. 8:38

LEM100! címmel könyvbemutatóval, filmvetítéssel, kiállításmegnyitóval emlékeznek meg a 100 éve született Stanislaw Lemről, a sci-fi irodalom lengyel mesteréről csütörtökön a Lengyel Intézetben.

Idén lenne 100 éves Stanislaw Lem, a világ egyik legismertebb és legolvasottabb lengyel írója. Mint az intézet hétfői közleményében felidézik, ebből az alkalomból a lengyel alsóház, a Szejm 2021-et Lem-emlékévvé nyilvánította. A budapesti Lengyel Intézet az évforduló alkalmából bemutatja a Poket kiadó gondozásában nemrég ismét megjelent Solaris című regényt, és műsorra tűzi A szoba című lengyel rövidfilmet. A 19 perces sci-fi vígjáték Ijon Tichy űrhajós egyik legizgalmasabb kalandját dolgozza fel A hetedik utazás című elbeszélés alapján. Az emlékév alkalmából nyíló kiállításon kortárs lengyel grafikusok Lem-interpretációi és Daniel Mróz (1917-1993) illusztrációi lesznek láthatók. Mróz tervezte Lem tizenegy könyvének borítóját is, munkái visszavonhatatlanul összenőttek az író műveivel.

Mint a közleményben kiemelik, Stanislaw Lem (1921-2006) méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának, és egyben a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb exportőrének, akinek 49 nyelvre lefordított könyveiből több mint 40 millió példány kelt el világszerte. A futurológia, a tudományos technológia, a mesterséges intelligencia, a kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívül népszerűek. A Lengyel Intézet eseményén való részvétel a korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációhoz kötött.

(mti)

Borító: welovebudapest.com