Lengyel vonatkozásokkal egészült ki Teleki új monográfiája

Lengyel vonatkozásokkal egészült ki Teleki új monográfiája

- 2020. június 18. 10:57

Bemutatták szerdán a varsói Nemzeti Emlékezet Intézetében (IPN) Ablonczy Balázs történész Teleki Pál egykori magyar miniszterelnökről szóló könyvének lengyel kiadását, amelyet a szerző a politikus pályájának lengyel vonatkozásaival bővített ki.

Az IPN által a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével kiadott kötet bemutatóját a koronavírus-járvány miatt közönség részvétele nélkül, interneten közvetítették. Jelen volt az IPN igazgatója, Jaroslaw Szarek, valamint Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet. Ablonczy Balázs Budapestről jelentkezett be. A könyv fordítója, Szymon Brzezinski történész által moderált beszélgetés résztvevői kiemelték Teleki szerepét az 1920-as lengyel-bolsevik háború alatt Lengyelországnak küldött magyar lőszerszállítmányok megszervezésében. Felidézték, hogy a második világháború 1939. szeptember 1-jei kitörése előtt Teleki elutasította, hogy a Lengyelországot lerohanó német hadsereg szerelvényei áthaladjanak az országon, a szeptember 17-ei szovjet támadást követő lengyel vereség után pedig több tízezer lengyel menekültet fogadott be.

Tilkovszky a halálának körülményeit boncolta (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A két világháború közötti magyar elit, köztük Teleki Pál lengyelek iránti rokonszenvét Ablonczy egyebek mellett a 19. századi lengyel és magyar szabadságharcok rokon törekvéseivel magyarázta. Különös hatással lehetett Telekire Lengyelország feltámadása, az, hogy 1918-ban újjászületett, másrészt az, hogy a különösen a két háború között nagyon mélyen hívővé vált Teleki számára vonzó volt a lengyel katolicizmus, mondta a történész. A magyar államférfi a két világháború közötti időszakban magánutakat tett Lengyelországba, idézte fel Ablonczy, utalva egyrészt Teleki nyaralására a nedeci várban, ahol felesége rokona, Bethlen Ilona fogadta a családját, másrészt a politikus és tiszteletbeli főcserkész részvételére az 1935-ös jubileumi nemzeti cserkésztalálkozón a lengyelországi Spalában.

Amikor Kolozsvár is visszatért (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A beszélgetésen részt vevő lengyel történészek méltatták, hogy a Teleki-monográfia tömören, egyúttal a maga összetettségében mutatja be nemcsak a volt miniszterelnök személyiségét, hanem Magyarország történelmét is a 20. század első felében.Teleki Pál lengyelországi emlékezetéhez tartozik, hogy utcát neveztek el róla Varsóban és Krakkóban, és a neve olvasható a varsói Bialoleka negyedben 2012-ben felavatott, a lengyel menekülteket segítő Osváth László emlékművéhez tartozó emléktáblán is.

2001-ben Telekit post mortem a Lengyel Érdemrend Középkeresztje Csillaggal állami kitüntetésben részesítették a lengyel menekülteknek nyújtott segítségének elismeréséül.

(mti)

Borító: Horthyval és egy angol pilóta ezredessel (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)