Lengyelország visszakapja a lopott festményt

Lengyelország visszakapja a lopott festményt

- 2020. június 25. 9:32

A stockholmi Nemzeti Múzeum visszaadja az idősebb Lucas Cranach iskolájának művészei által festett Krisztus siralmai című festményt Lengyelországnak, mivel bebizonyosodott, hogy a képet a második világháború idején ellopták.

A Nemzeti Múzeum azt tanácsolta a svéd kormánynak, hogy az 1538 körül készült festményt szolgáltassák vissza a wroclawi Nemzeti Múzeumnak, közölte az intézmény. A műalkotás 1880 óta volt a lengyel múzeum tulajdonában, és valószínűleg 1942-ben lopták el, amikor a múzeum megkezdte biztonságos helyre áttelepíteni kiállításait a második világháború idején.

A svéd múzeum 1970-ben egy mariefredi aukción vásárolta meg a festményt négyezer svéd koronáért, és nem volt tudatában annak, hogy a műkincs lopott. A műalkotás Sigfrid Häggbergnek, az Ericsson távközlési vállalat egyik menedzserének a tulajdonában volt. A Häggberg család szerint a férfi nem vásárolta a festményt, hanem valaki egykoron átadta neki megőrzésre, idézte a The Art Newspaper a svéd Nemzeti Múzeum közleményét.

Reprodukciók a festő és műhelyének műveiből (Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria CC BY-NC-ND)

A lengyel kulturális tárca második világháború idején elveszett műalkotások után kutató különleges bizottsága mutatott be dokumentumokat a svéd Nemzeti Múzeumnak, amelyek igazolják a mű eredetét, és minisztérium kérte a festmény visszaszolgáltatását 2019-ben.

(mti)

Borító: Az ellopott kép részlete (mult-kor.hu)