Levegősebb lesz a Prado

Levegősebb lesz a Prado

- 2018. szeptember 20. 8:51

Negyvenmillió euróból (12,9 milliárd forint) bővül a világhírű madridi Prado múzeum, jelentette be Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes szerdán a képtárban tett látogatása után.

A pályázaton kiválasztott sztárépítészek, Norman Foster és Carlos Rubio tervei alapján a Pradót összekötik egy közelben lévő 17. századi épülettel, így további 2500 négyzetméteres kiállítóteret nyernek, az elképzelések szerint 2022-re. A spanyol költségvetés a beruházás 75 százalékát (30 millió eurót, mintegy 9,6 milliárd forint) fedezi, a fennmaradó összeget a múzeum teremti elő saját forrásból. A munkálatok, amelyek kiterjednek a képtár környezetének fejlesztésére is, jövőre kezdődnek, hangsúlyozta a politikus.

A madridi Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely tavaly több mint hárommillió látogatót fogadott. Az intézmény november közepén kezdi meg bicentenáriumának ünneplését számtalan különleges programmal, kiállításokkal, konferenciákkal. Eredetileg erre az alkalomra tervezték a múzeum bővítésének befejezését is, ám költségvetési okok miatt eddig nem tudtak hozzákezdeni.

(mti)

Borító: olcsonyaralasok.hu