Levéltárba kerültek a magát az utolsó cár lányának tartó csaló dokumentumai

Levéltárba kerültek a magát az utolsó cár lányának tartó csaló dokumentumai

- 2021. február 23. 7:49

A magát az utolsó orosz cár lányának kiadó Anna Anderson Manahan dokumentumgyűjteményét kapta meg a bajor állami levéltár.

Az 1918-ban meggyilkolt orosz cár, II. Miklós legfiatalabb lányának, Anasztáziának, a Romanovok állítólagos leszármazottjának kiadva magát Anna Anderson Manahannek sikerült némi hírnévre szert tennie. Számos okirat és tanúvallomás volt hivatott bizonyítani cári származását, azonban később, a nő halála után elvégzett DNS-elemzés mindent cáfolt. Az Anasztázia-archívumot a bajor állami levéltár kapta meg, közölte az igazgató hétfőn Münchenben.

Egy igazi Romanov, cserkeszruhában (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A gyűjtemény bepillantást nyújt abba a lázas ténykedésbe, mellyel Anderson Manahan és barátai a cári származás elismerésén fáradoztak. Az asszony annak idején azzal állt elő, hogy ő volt az egyetlen, aki túlélte a cári család lemészárlását. Az iratkollekcióban megtalálható a levelezés, amelyet támogatóival, köztük felsőbb nemesi körök tagjaival folytatott. Üzleti dokumentumokat is tartalmaz a gyűjtemény, köztük van például története filmre vitelének értékesítési ajánlata, de Anna végrendelete is. A perek iratai is a gyűjtemény részét képezik.

Egy másik Romanov, hasonlóan öltözve (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A németországi születésű Anderson Manahan (eredeti nevén Franziska Schanzkowska) egészen 1984. február 12-én, az amerikai Charlottesville-ben bekövetkezett haláláig mindent megtett, hogy Anasztázia Nyikolajevna Romanova nagyhercegnőként ismertesse el magát. A sok csaló közül, akik Anasztáziának adták ki magukat, ő volt az egyetlen, akire életében nem sikerült rábizonyítani, hogy hazudott.

Borító: Az igazi és a csaló (allthatsinteresting.com)