Lipót bűneiért Fülöp király kanosszázik

Lipót bűneiért Fülöp király kanosszázik

- 2022. június 9. 6:52

Fülöp belga király szerdán visszaadott a Kongói Demokratikus Köztársaságnak egy maszkot elsőként a gyarmati időkben elhurcolt mintegy 84 ezer műtárgy közül.

A Kakungu elnevezésű maszkot eddig a belga Közép-afrikai Királyi Múzeum állította ki, írta a BBC hírportálja. Fülöp király és Matild királynő a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Félix Tsidekedi meghívására érkezett az országba, ahol a belga gyarmatosítók az elmúlt századokban különlegesen kegyetlenül bántak a leigázottakkal. A most visszaadott maszkot az ország délnyugati részén élő suku törzs használta gyógyító rítusai során.

A gyarmati időkben az afrikai állam műtárgyainak több mint 70 százalékát hurcolták el, ezeket adja most vissza a belga Királyi Múzeum. A maszk átadása után a kongói Nemzeti Múzeum és a belga múzeum kulturális együttműködési megállapodást írt alá. Fülöp király nagynénje, Esmeralda hercegnő azt mondta a BBC-nek, helyes, hogy az elhurcolt műtárgyakat visszaadják. Kongóiak milliói szenvedtek el kegyetlenkedéseket a gyarmatosítás idején, elsősorban II. Lipót király alatt, aki a Kongói Szabadállamot a sajátjaként birtokolta.

(mti)

Borító: A visszaadott maszk (bbc.com)