Lovagi lakoma kétszáz vendéggel

Lovagi lakoma kétszáz vendéggel

- 2021. június 1. 7:31

Idén ismét megidézik a lovagkort Győrben a hagyományos Szent László Napokon június 26-án és 27-én, közölte a megyeszékhely polgármestere a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a lovagkirály 1077 és 1095 között uralkodott, 1192-ben avatták szentté, hermája pedig a Szent Korona és a Szent Jobb mellett az ország legjelentősebb szakrális emléke, amelyet Győrben őriznek. Hozzátette, hogy a herma mellett 1940 óta adományozzák minden évben a Szent László-érmet, amelyet azon személyek vagy közösségek kaphatnak, akik vagy amelyek tudományos, művészeti, kulturális, sport vagy egyéb területen elért eredményükkel a város érdekeit szolgálják, jó hírnevét öregbítik.

Hajtó Péter szervező azt mondta, hogy az Aranyparton és a Széchenyi téren lesznek programok a két nap alatt. A rendezvény helyszíneit körbe fogják keríteni, a kordonon belülre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be. A lovagkort megidéző, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló programok között lesz kosztümös lovas felvonulás is, amelyet bárki megtekinthet majd, emellett lovasíjász bemutatók, lovagok harci bemutatója és koncert is. Az idei rendezvény egyik különlegessége a lovagi lakoma lesz, amelyen akár kétszáz ember is részt vehet, korhű ruhákban.

(mti)

Borító: Győr régi képeslapon (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum © Minden jog fenntartva)