Lovasi András a világvégéről és a művészet kapcsolatáról

Lovasi András a világvégéről és a művészet kapcsolatáról

- 2020. április 3. 7:41

2020. március 17-től a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai fokozatosan költöztették át a múzeumot a virtuális térbe. Közleményük szerint mindezt a múzeum weboldalán és közösségi oldalán is követni lehet.

A PIM Youtube csatornáján megjelent a József Attila díjas szerzőket bemutató sorozatuk első portréfilmje: a főszerepben Ágh István, költő, író, műfordító (Nagy László testvére) aki március 24-én ünnepelte születésnapját.

Archív anyagaik közül került fel szintén a Youtube csatornánkra az a beszélgetés, amelyet az ifjúság figyelmébe ajánlanak. A téma Wéber Anikó: Az osztály vesztese című könyve – a FISZ és a PIM közös sorozatának egyik emlékezetes alkalma 2017-ből. A beszélgetés résztvevői: Fenyő D. György, Mészáros Márton, Szekeres Niki, Tóth Benedek, és természetesen a közönség. A PIM és az A38 hajó közös kortárs estjén, Lovasi András volt a március 24-ei főszereplő. Horváth László Imre beszélgetett, kérdezett a világvégéről és a művészet kapcsolatáról. És nem maradhatnak el a jól ismert dallamok sem: Maradj otthon, nézzél tévét … annak aki lemaradt az élő műsorról, vagy visszanézné, elérhető online a közlemény szerint.

Ágh István koszorúval (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Márciusban a PIM két kiállítása is nyílt volna érdekes programokkal kísérve. Most online ajánlják ezeket. Az „Egy írónő modellt áll” – Kádár Erzsébet (1901 – 1946) című kiállítás kurátora, Szilágyi Judit otthonában mesél Kádár Erzsébetről, a festőnőnek indult íróról, akinek a rövid élete nagy fordulatok és ellentmondásos kettősségek jegyében telt. A Choli Daróczi József emlékének szentelt kiállítás online megnyitóját követően hamarosan ismertetik a tárlat kulisszatitkait. A PIM múzeumpedagógusai a thinglink.com applikáció segítségével készítettek egy oktatási segédanyagként is használható videót: állandó Petőfi kiállításukban tartanak izgalmas tárlatvezetést, ami egyszerre informatív, humoros és interaktív. Aki vállalkozik a kalandra, azt hanganyagok, történetek, versek és játékok sokasága várja. Az otthon tanulók unatkozni biztosan nem fognak miközben sok mindent megtudnak Petőfiről, és ha mégis elfáradnának a tartalomtól, remek zenei betéteket találnak levezetésnek. Nemcsak magyarórára kiváló tartalom! ,,Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című állandó kiállításuk más szemszögből.

A PIM Médiatárának archívumából a PIM Spotify podcastjén osztottak meg ritka hangfelvételeket. Itt hallható hangjátékként a 2008-ban a Nyugat év kapcsán készült felolvasó színházi est, igazi archív egyedi előadás. A darab zenéjét Darvas Kristóf szerezte, közreműködő színészek: Csuja Imre, Jordán Adél, Kocsis Gergő, Vlahovics Edit. Osvát szerepében Bálint András működött közre.

A PIM tagintézménye, a Kassák Múzeum munkatársai összegyűjtötték mindazt, amit tudhatunk Kassákról, és elhelyezték egy mindenki számára elérhető weboldalon azért, hogy jobban megismerhessük az alkotót, aki fölött nem az idő, hanem csupán a nikkel szamovár röpült el. A közlemény szerint Kassák itt csavarog most is körülöttünk, Európában. Kassák, MA! is aktuális! Az alábbi linkre kattintva megtalálhatják levelezését, visszaemlékezéseit és önéletrajzi regényét is. http://nikkelszamovar.kassakmuzeum.hu/ És még egy kuriózum: a Pimmédia oldalán elérhető egy eredeti, 1963-as interjú hangfelvétele, amely Kassák Lajossal készült: https://pim.hu/hu/pim-media/a-mult-aranyhangjai/kassak-lajos

Borító: Lovasi András akcióban (Városi Képtár – Deák Gyűjtemény CC BY-NC-ND)