Ma nyílik a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás

Ma nyílik a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás

- 2022. március 18. 8:14

Pénteken nyílik a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás a megújult, székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

Soha nem volt még olyan léptékű kiállítás az Árpádokról és különösen nem az Árpád-házi szentekről, mint amilyen 17-étől látható Székesfehérváron, hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárlatról tartott sajtótájékoztatón. A miniszter kiemelte: a múzeumok igazi értelme, hogy a tárgyakon, dokumentumokon, írott emlékeken keresztül segítenek megérteni a régi korok embereinek a gondolatait. Az Árpád-ház kivételes dinasztia volt, férfitagjai rendkívüli képességeket mutattak fel, kiváló államférfiak, hadvezérek voltak. L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója elmondta: a magyar kormány támogatásával megvalósuló kiállításon 640 műtárgy látható, amelynek több mint a fele az MNM-ből származik, emellett több közgyűjtemény, így az Országos Széchényi Könyvtár és a Jász Múzeum is, valamint külföldi intézmények is kölcsönöztek dokuemntumokat, tárgyakat.

A múzeum első épülete 1945 előtt (Szent István Király Múzeum CC BY-NC-ND)

A tárlaton szerepel majd egyebek majd az Ómagyar Mária-siralom, a Margit-legenda, Lehel kürtje, Árpád-kori eskükereszt és egy kettős kereszttel ellátott, kora Árpád-kori magyar zászló, a koronázási palást és a Szent Korona másolata és honfoglaláskori aranyleletek is. Érkeztek tárgyak Salzburgból, a Vatikánból és Oxfordból is. A főigazgató kiemelte: a tárlat a tervek szerint augusztus 31-ig lesz látogatható. Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta, hogy az Aranybulla 800. évfordulóján és a Székeshehérvár alapításának 1050. évfordulóján megvalósuló tárlatra 40 magyar és 20 külföldi partnerintézmény kölcsönöz tárgyakat. Mint mondta, az Árpád-ház Program nélkül a tárlat és a múzeum főépületének megújulása nem jöhetett volna létre.

Lehel kürtje is megérkezett a kiállításra (Képzőművészeti Kiadó CC BY-NC-ND)

A megújult épület négy időszaki tárlatnak is helyet tud majd adni egyszerre 1800 négyzetméteren, két szinten, 17 teremben. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója kiemelte: ez a kiállítás a magyarságé, magyar őseinké, amit ha megtekintenek az érdeklődők, felemelt fejjel távozhatnak a múzeumból. Képet kaphatnak a legősibb magyar uralkodódinasztiáról, annak tetteiről, eredményeiről és a korabeli országról, ami bárkit büszkévé tesz.

(mti)

Borító: szekesfehervar.hu