Macskafogó a Filmmaratonon

Macskafogó a Filmmaratonon

- 2018. szeptember 4. 8:58

Az európai filmarchívumok magyar és magyar vonatkozású klasszikusait, köztük Ternovszky Béla Macskafogóját, Szabó István Mephistóját és más felújított alkotásokat is vetítenek a 2. Budapesti Klasszikus Film Maratonon keddtől vasárnapig. A nemzetközi fesztiválnak idén az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi és a Francia Intézet ad otthont, de lesznek vetítések a Szent István téren is.

Ternovszky Béla klasszikus animációs filmjét az idei Budapesti Klasszikus Film Maratonra újították fel; a rekonstruálási folyamat képkockáról képkockára zajlott, és több mint három hónapig tartott, mondta a rendező az M5 csatorna Kulturális Híradójában. A Klasszikus Film Maratonon látható lesz az egyik legkorábbi magyar film, a csaknem száz éve készült Aranyember is. Az alkotás nitro alapanyagú negatívra készült, így a digitalizálásra különös figyelmet kellett fordítani: a munkálatok fél évig tartottak, és több mint ötven ember dolgozott a film felújításán.

A Macskafogó színházi változata (MaNDA)
A Macskafogó színházi változata (Hálózat a Színházért Alapítvány CC BY-NC-ND)

A fesztivált az első Oscar-díjas magyar nagyjátékfilm, Szabó István Mephistójának most digitálisan felújított változata nyitja. Erre az alkalomra Magyarországra látogat a főszerepet alakító Klaus Maria Brandauer is. A gálavetítések sora vasárnap este a Sose halunk meg! című film felújított kópiájának vetítésével zárul, amelyen az alkotók is részt vesznek, köztük a játékfilm és egyben az M5 operatőre, Halász Gábor.

(mti)

Borító: filmtekercs.hu