Madách drámája előtt tiszteleg a Várkert

Madách drámája előtt tiszteleg a Várkert

- 2018. szeptember 17. 9:15

Madách Imre Az ember tragédiája című drámája előtt tiszteleg a Várkert Irodalom-sorozat szeptember 20-án a Várkert Bazárban a magyar dráma napja alkalmából. A magyar irodalom egyik legfontosabb művéről Huszti Péter színművész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, író és Szinetár Miklós rendező, forgatókönyvíró beszélget, mondta el Juhász Anna irodalmár, az est műsorvezetője vasárnap az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában.

Juhász Anna kiemelte: a drámát a kettős évforduló is aktuálissá teszi, hiszen 195 éve, 1823-ban született Madách Imre és halála után évekkel, 135 éve, 1883-ban mutatták be Az ember tragédiáját. A szeptember 21-i bemutató miatt ezen a napon ünnepeljük a magyar dráma napját. Úgy gondoltuk, a szeptemberi évadot egy ilyen fontos művel kezdjük, hiszen ez az egyik legtöbbször és legszínesebben feldolgozott dráma, ami nemcsak, hogy kötelező olvasmány, de tényleg üzen a mai kornak is. Ez a 15 szín nagyon sokat ad hozzá a mai mindennapjainkhoz, mondta el a műsorban Juhász Anna. A Várkert Irodalom-sorozat történetében első alkalommal kerül az est középpontjába a magyar dráma.

A tragédia plakátja Pécsről (MaNDA)
A tragédia plakátja Pécsről (Csorba Győző Könyvtár CC BY-NC)

Jankovics Marcell rendezésében 2011-ben, csaknem 30 évnyi munka után készült el Az ember tragédiájának animációsfilm-változata. Tegnap kaptam meg a dráma lengyel műfordítását, amelyet az én filmemből vett standfotókkal illusztráltak. Elmondhatom, hogy Az ember tragédiája számomra is egy főmű, mondta el a rendező. Hozzátette: a film készítése közben, 28 év alatt sokat változott a technika, idővel megkerülhetetlenné vált a számítógép használata. Az animációs filmet is felelevenítik szeptember 20-án a Várkert Irodalom vendégei. A Várkert Bazár rendezvénytermében az alkotó, a mű és a dráma műfaja előtti tisztelgésként beszélgetéssel és felolvasószínházzal idézik meg a szerzőt és művét, Az ember tragédiáját 19 órától.

(mti)

Borító: Egy kocka Jankovics filmjéből (youtube.com)