Maga a festő írta rá Sikolyra, hogy csak egy őrült festhette

Maga a festő írta rá Sikolyra, hogy csak egy őrült festhette

- 2021. február 23. 8:04

Maga Edvard Munch írta rá Sikoly című híres képére, hogy csak egy őrült festhette, állapították meg a Norvég Nemzeti Múzeum szakemberei, akik infravörös vizsgálatnak vetették alá a festményt.

Az 1893-ban elkészült eredeti alkotás bal felső sarkában olvasható az apróbetűs, alig látható, norvég nyelven írt felirat. Nem nehéz elképzelni, hogy egy felháborodott múzeumlátogató, miután szembesült a Sikollyal, ceruzát ragadott, hogy kifejezze véleményét a művészről és a műalkotásról egyaránt. De nem ez történt, írta honlapján az intézmény. Egy infravörös technológiára épülő új elemzés szerint ugyanis maga Munch írt a mondatot a kész műre.

A múzeum 2022-es újranyitásának előkészületeként alapos elemzésnek vetették alá a képet a szakemberek és kétséget kizáróan megállapították, hogy a felirat megegyezik a norvég festőművész kézírásával. Miután a Sikolyt először kiállították, Munch kortársai megkérdőjelezték az alkotó mentális állapotát. A felirat ironikus kommentárként, ugyanakkor a művész sebezhetőségének kifejeződéseként is értelmezhető. Az, hogy egy már befejezett festményre írt rá, azt mutatja, hogy Munch számára az alkotás folyamatos volt, mondta Mai Britt Guleng, a múzeum kurátora.

Munch négy verziót festett a Sikolyból. Ezek közül a két legismertebb a szóban forgó eredeti festmény és egy 1910-es későbbi változat.

(mti)

Borító: A kép egyik változata (Wikipédia)