Magyar Festészet Napja 100 kiállítással

Magyar Festészet Napja 100 kiállítással

- 2018. október 3. 9:10

Több mint 100 kiállítás és program kapcsolódik az országszerte és határon túlon októberben zajló Magyar Festészet Napja elnevezésű programsorozathoz, amelynek kiemelt helyszínei idén Újbuda, Eger és Szolnok lesznek.

A Magyar Festészet Napja az ország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatává nőtte ki magát, emelte ki a 17. rendezvény sajtótájékoztatóján Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke. Mint mondta, a program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az egyik leghagyományosabb képzőművészeti műfajra és annak magyar képviselőire, kiemelten a fiatal művészgeneráció tagjaira. A rendezvényhez kapcsolódva néhány kiállítás már szeptember óta látható, de a tárlatok zöme október folyamán nyílik és sok esetben november végéig megtekinthető is lesz. Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere kiemelte, hogy a város valamennyi kiállítóhelyén magyar művészek alkotásai mutatkoznak be október 13-án. A Sacrum kortárs szakrális festészeti kiállításnak az Érseki Palota ad otthont, Jelenidő címmel festő szakos hallgatók tárlata nyílik az Eszterházy Károly Egyetem Líceum épület aulájában, a Ziffer Sándor Galériában üvegfestmények lesznek láthatók, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetében Ozsvát Sára emlékkiállítás nyílik, a Kepes Intézetben pedig az Élő magyar festészet 2018 című meghívásos tárlat magyar festők három generációjának mintegy 200 festményét mutatja be.

Eger, az egyik kiemelt helyszín (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Újbudán október 11. és 19. között rendeznek programokat több helyszínen. Október 11-én RE – edit címmel pályakezdő festőművészek csoportos kiállítása lesz a B32 Trezor Galériában, majd Csontváry emléktábláját koszorúzzák meg a résztvevők. Október 19-én A síktól a térig, a tértől a síkig címmel az Újbuda Galériában nyílik bemutató, de ezen a napon délután indul az a nagyjából két órás galériaséta, amely során Garami Gréta művészettörténész és Sipos Endre művészetfilozófus mutatja be a sorozat keretében, a kerületben nyílt kiállításokat. A séta során a Bartók 1. Galéria, a Bor és Kézműves Galéria, a Moha Kultúrtér, a Godot Galéria, a K.A.S. Galéria, a Gross Arnold Galéria, a Karinthy Szalon és a MÚK Galéria bemutatói lesznek láthatók. A Magyar Festészet Napja rendezvény idei külföldi vendége Szlovénia lesz – emelte ki Verebes György. A szlovén festőművészek munkáiból október 19-én a Próféta Galériában nyílik bemutató.

A rendezvénysorozat harmadik kiemelt helyszíne idén Szolnok, ahol október 12. és 20. között rendeznek számos eseményt. Október 12-én Különös csendek címmel Király György festőművész kiállítása nyílik a Szigligeti Színházban, 18-án Fészek II. címmel Nagy Katalin Matild grafikusművész és Nagy Dénes festőművész tárlata a Liget úti Lakásgalériában lesz bemutatva, másnap Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész Holdfénygyűjtő című kiállítása nyílik meg a Szoboszlai Galériában, továbbá a sorozathoz kapcsolódó bemutatóknak ad helyet a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény Művészeti Szalonja, az Aba-Novák Agóra Galéria, a Szolnoki Galéria és a Gyurma Cukrászda Kamarakiállító is. A programsorozat honlapján részletesen lehet tájékozódni a különböző programokról és a tárlatok megtekintési idejéről is.

(mti)