Magyarok hasítottak a Sotheby’s árverésén

Magyarok hasítottak a Sotheby’s árverésén

- 2017. november 16. 10:24

Több magyar festő műve is szerepelt a Sotheby’s november 14-i aukcióján Londonban, köztük Reigl Judit, Gyémánt László, Fajó János, Fényes Adolf, Vaszary János, Aba-Novák Vilmos, Kádár Béla, Victor Vasarely és Galambos Tamás munkái.

Az aukciós ház A 20. századi művészet – Más távlatból (20th Century Art – A Different Perspective) címmel kelet-európai művészektől válogatott modern és kortárs munkákat. A Sotheby’s három éve indított sorozatán, amelynek célja felkelteni a figyelmet a közép- és kelet-európai térség jelentős, de még nem a nemzetközi mainstreamhez tartozó modern és kortárs művészek munkái iránt, 89 tétel szerepelt és összesen 2 millió 738 ezer fontos összbevételt hozott.

Aba Novák Vilmos Szentgyörgyvári Gyenes Lajos rajzán (MaNDA adatbázis)
Aba Novák Vilmos Szentgyörgyvári Gyenes Lajos rajzán, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont CC BY-NC-ND

A 11 magyar alkotó 15 tétellel szerepelt az árverésen, ebből hét tétel, köztük több Fényes Adolf-munka, nem kelt el. A magyarok közül a legsikeresebben Aba-Novák Vilmos és Gyémánt László egy-egy festménye szerepelt. Aba-Novák Vilmos A piacon című, temperával festett munkája – a 8-12 ezer fontos becsértéken felül – 20 ezer fontért kelt el, Gyémánt László Szabadságszobor című munkája pedig közel a becsérték felső határához, 12 ezer 500 fontért cserélt gazdát. Öt tétel, köztük Fajó János, Vaszary János és Galambos Tamás munkái a becsértéken belül cseréltek gazdát.

(mti)

Borító: Gyémánt László debreceni kiállításának plakátjáról, Főnix Rendezvényszervező KK. Nkft. CC BY-NC-ND