Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

- 2018. december 13. 10:31

A világ magyarságának közös, jelképes karácsonyi ünnepségére várják a vendégeket pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol ezen a napon a trianoni békediktátumot és következményeit bemutató tárlat is nyílik, tájékoztatott az intézmény marketingvezetője.

Kodácz Csengele közölte, hogy a Magyarok Karácsonya évről évre olyan üzenetet, felhívást, kérést fogalmaz meg, amely minden magyarhoz szól és segíti a nemzeti egység megteremtését. A park Látogatóközpontjában összegyűlteket a Kisteleki Betlehemezők csapata köszönti, ők Jézus születése című betlehemes játékukat mutatják be, majd Levente Péter Családi színház háromtól százhárom éveseknek című előadását láthatják a vendégek. A Látogatóközpont aulájában A trianoni békediktátum emlékezete – képekben és tárgyakban címmel nyílik kiállítás.

Karácsonyi képeslap a két világháború közötti időből (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A tavaszig látható tárlat bemutatja az 1920. június 4-én a versailles-i parkban található Nagy-Trianon palotában aláírt békediktátum előzményeit: az 1918-as őszirózsás forradalom főbb eseményeit, majd az országba benyomuló ellenséges seregek tevékenységét. A diplomáciai aktus után számos társadalmi szervezet követelte az igazságtalanul meghúzott országhatárok korrekcióját. Az irredenta propagandának számtalan tárgyi emléke, a bélyegektől és gyufásdobozoktól a nemes fémből készített kisplasztikákig maradt fenn, ezek közül tekinthetnek meg válogatást az érdeklődők.

Képeslap a harmincas évekből (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A kiállítás külön része foglalkozik azzal, milyen társadalmi-gazdasági-természetföldrajzi következménye lett az évszázadokon keresztül szervesen összetartozó kistájak, régiók szétszabdalásának, mely eredményeként egy-egy város és vonzáskörzete a határ két oldalára került. Szó esik az elcsatolt területek magyarságának sorsáról is. Az utódállamok hatóságai már 1918 végén elkezdték kiűzni a megszállt területek magyarságának egy részét, az 1920-as évek közepéig mintegy háromszázezer földönfutó került át az anyaországba. Azok pedig, akik szülőföldjükön maradhattak, sok esetben másodrendű állampolgárokként élték mindennapjaikat. A tárlat a területgyarapodás éveinek bemutatásával zárul, amikor a magyarság által lakta területek egy része visszatért az anyaországhoz.

(mti)

Borító: Részlet egy régi képeslapból (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)