3D SOROZAT

Makacs gyomok ellenszere

Makacs gyomok ellenszere

- 2019. március 5. 11:18

Kevés az olyan tárgy archívumunkban, amelyiknek pontosan ismerjük a készítőjét. A 3D-s szoftver segítségével most vizsgált kiskapa esetén ez a helyzet, tudjuk, hogy ez az ügyes jószág Kiss Kálmán kovács keze munkáját dicséri.

Ha a lehetőségeket kihasználva „megforgatjuk”, vagy kinagyítjuk a kapánkat, láthatjuk, hogy Kiss Kálmán kovácsmester mennyire precíz, szép munkát végzett. Mivel nem egy bonyolult darabról van szó, még a munka menetét is rekonstruálhatjuk egy kis háttértudással és képzelőerővel. A kapa alapanyaga talán éppen a minden kovácsműhelyben fellelhető hulladék és maradékvasak közül került a fújtatós kemencébe. Talán egy régi kapu pántjából vágták le azt a téglalap alakú darabot, amiből elindult a mester. Amikor pedig a vas a megfelelő hőfokot elérte, vörösizzásban került fel az üllőre. Itt a közepén mindjárt ki is lett lyukasztva, majd pedig ezt a lyukat egy négyszögletes célszerszámmal szélesítették a kívánt méretre. Ezután ismét a tűzbe került, hogy előbb laposra és levélformára kalapálva kialakítsák a kaparészt, majd egy újabb tűzfürdő után pedig kettéválasztotta a mester a lemez még érintetlen részét, majd pedig addig formálta, míg szépen ki nem alakult az a kétágú villa, amit most láthatunk.


A konyhakertben volt bevetve (Finta Múzeum CC BY-NC-ND)

Ez a villás vége a kapánknak pedig a makacsabb, a földbe erősebb gyökérzettel kapaszkodó gyomok ellen volt hatásos. Mert a forgatója, a ház gazdaasszonya azt is tudja, hiába szeli le mondjuk a gumipitypang, avagy a gyermekláncfű föld feletti részét egy ügyes vágással, néhány nap múlva a gyökeréről kihajtva ismét ott nevet rá sárgán a növény. És nagyon nem érdemes megvárni, hogy a sárga szirmok helyére azok is kis ejtőernyős magvak kerüljenek, mert azok aztán nagyon hamar sárgálló virágos rétté változtatnák a gondosan óvott veteményeket. Ezért hát ki kell fordítani a pitypang gyökerét is, amire ez a villás megoldás kiválóan alkalmas lehet. Mert meglazítja a gyökér körül a talajt, így aztán a növényt mindenestül el lehet távolítani a veteményesből. Hasonló a helyzet bizonyos perjefélékkel is, ahol gyomlálásnál, sarabolásnál a gyökér szinte minden esetben a földben marad, és ki is hajt újra annak rendje és módja szerint. Itt is a gyökérlazítás utáni eltávolítás módszervek kell élnünk, ha jót akarunk magunknak.

Eme 1900 körül kikalapált 21 centiméter hosszú, 7,7 centiméter széles szerszám úgy másfél méteres nyélre került, a négyszögletes „köpü” pedig arra szolgált, hogy ne tudjon elforogni, szilárdan álljon a keményfából készített nyél végén. Mert csak így volt hatásos a makacskodó gyomok ellen.

3D sorozat

Rodin 3D-ben
2019. március 20. 11:02

Gótika a barokkban
2019. március 13. 12:36

Akasztott ember kezemunkája
2019. február 27. 1:02

Tulipán a tokon
2019. február 18. 11:31

Bugylibicska
2019. február 12. 11:56

Egy nem ergonomikus répakaparcs
2019. január 28. 11:45

Paróka vagy palóka
2019. január 21. 11:40

Rühzsírtartó
2019. január 14. 1:36

Csengős csikó, pergős bárány
2019. január 8. 11:00