Mállik a riolittufa, megújul a városfal

Mállik a riolittufa, megújul a városfal

- 2017. november 23. 10:11

A vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan hamarosan megújul a régi városfal egy szakasza Egerben, jelentette be a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón a megyeszékhely polgármestere.

Habis László elmondta: a Modern Városok Program keretében, 6 milliárd forintot meghaladó értékben megvalósuló beruházások egyik fontos, egyben leghamarabb elkészülő eleme az Eger történelmi centrumát hajdan körülvevő városfal rekonstrukciója. A nyár végén kezdődött és várhatóan ez év végéig befejeződő helyreállítás keretében – csaknem 57 millió forintból – egy 16., illetve 17. században épült, városképi jelentőségű műemléki értéket sikerül megmenteni az utókornak, tette hozzá a polgármester.

Kazamata bejárata (MaNDA adatbázis)
Kazamata bejárata (MaNDA adatbázis)

Habis kiemelte: a még fellelhető falmaradvány teljes egészét felújítják, a mintegy 140 méter hosszú szakasz rossz állapota miatt ez komoly feladatot adott és ad jelenleg is a kivitelezőknek. Sok helyen erősen repedezett volt az építmény, melyből a riolittufa kőzetanyag is mállott. Kitért arra is, hogy a vár állagmegóvó felújításával és turisztikai attrakcióként történő fejlesztésével kapcsolatos tervezőmunka ugyancsak tart: jelenleg a közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok szakmai értékelése folyik.

Részlet a pincerendszerből (MaNDA adatbázis)
Részlet a pincerendszerből (MaNDA adatbázis)

Cene János, a kivitelező Geoteam Kft. ügyvezetője az eseményen közölte: eddig mintegy 220 köbméternyi bontást végeztek el, mellyel a korabelihez nem illő építőelemeket, illetve a kifagyott köveket távolították el. Mint mondta, több mint 200 négyzetméternyi részt a felületre korábban felhordott vakolattól is meg kellett tisztítaniuk. Kiderült, a teljes falfelületet felfrissítik, illetve az eredeti kövekből újraépítik és összesen csaknem 1000 négyzetméteren végzik el a hézagok kifugázását.

(mti)