MANK ArtPorta a 30. Művészetek Völgye programjai között

MANK ArtPorta a 30. Művészetek Völgye programjai között

- 2021. július 16. 7:46

A szervezet közlése szerint látványos és izgalmas programokkal készül a 30. Művészetek Völgyére a MANK ArtPorta. Az udvar mottója, az ALKOSS ÚJRA – ÚJRA ALKOSS egyrészt szimbolizálja az újranyitás utáni szabadság érzését és alkotás utáni vágyat, másrészt megjeleníti a MANK számára kiemelten fontos üzenetet, a klímavédelmet és a környezettudatosságot.

Programok széles választéka várja a látogatókat: az idén is lesz selyemfestés, tűzzománckészítés, szitanyomás és festőműhely, ismét részt lehet venni különböző fotóművészeti workshopokon, de számos újdonsággal is találkozhat az érdeklődő. A környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva újrahasznosított anyagokból készíthetnak ékszert, varrhatnak lampionokat vagy saját neszesszert, sőt a kreativitásnak teret engedve saját Völgy-naplót is készíthetnek fiatal designerek vezetésével. Természetesen a kisebbeket is megannyi élmény várja, a PEMZLI játszósarokban minden nap felfedezhetik az alkotás örömét élményfestések, kitűzőkészítés és családi társasjátékok segítésével. Az alkotás mellett lesz sok zene és tánc is az udvarban: idén is vendég lesz a Willany Leó kortárs tánctársulat, akik immár workshopokat is tartanak az érdeklődőknek, valamint a Terra Profonda zenekar, azonban több új fellépővel is színesítik műsorukat. Csórba Lórántnak, a Lóci játszik frontemberének lesz önálló estje, illetve Beck Zoltán (30Y) a művészet és a társadalmi tér viszonyulásairól tart előadást, a Várkonyi Csibészek pedig pezsgő dallamokkal várják a táncra perdülőket. Ősbemutatóval is büszkélkedhet az ArtPorta, Szőke András és Badár Sándor stand-up estjén vetítik először A delelő obsitos és a fekete bárány című filmvígjátékot.

A kortárs művészet és környezettudatosság kapcsolatát egyedi, kísérleti projektelőadásokkal is igyekeznek hangsúlyozni: interaktív előadást láthatunk a méhek életéről a Banquet for Bees-ben, a Tünet Együttes Te szemét! című produkciójában a szemetet állítja fókuszba, és a művészeti performanszok is a klímaváltozás fontosságára hívják fel a figyelmet. Valódi kuriózum lesz a cirkuszművészet megjelenése a portán, három napon keresztül várják kicsiket és nagyokat egyaránt a Tiéd a cirkusz! edukációs, szórakoztató és múzeológiai programjai. A színes programkínálat mellett újra kezdetét veszti a Műgyűjtés másként családi kalandjáték az egész Völgyben, ahol kortárs műalkotások keresésben lehet részt venni és még nyereményekkel is gazdagodhatnak a kalandorok. A tavalyi siker után idén is lesz kortársékszer-vásár magyar ékszertervezők részvételével, valamint minden este hangulatos filmklubbal várják a fesztiválozókat. A fenntarthatóság tematikája a programok mellett az udvar megjelenésében is fontos szerepet kap, a falakon megjelenő pop-up kiállításon a klímaváltozás hatásait mutatják be egyedi műalkotásokon keresztül.

Borító: Fesztiválképeslap (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)