Már Imre koronázásra készültek, amikor érkezett a hír a balesetről

Már Imre koronázásra készültek, amikor érkezett a hír a balesetről

- 2019. augusztus 26. 10:24

Szent Imre emléke máig összeköti a nevét viselő települések lakosait, hangoztatta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Veszprém megyei Szentimrefalván vasárnap, a Szent Imre-szobor avatása alkalmából tartott ünnepségen.

Lezsák Sándor úgy fogalmazott: Imre herceg Árpád-házi királyfi volt, akit uralkodásra és a magyar állam megerősítésére készítettek fel, ebben azonban korai halála megakadályozta. A szobor olyan fiatalembert formáz, akiről szerinte hihető, hogy képes uralkodni. Az Országgyűlés alelnöke felidézte: Szent Imre 24 esztendős volt, amikor egy állítólagos vadászbaleset áldozata lett. A pozsonyi csatát követő 130 esztendőben sikerült távol tartani az ellenséget a fejedelmeknek, ennek a történelmi helyzetnek az örököse lehetett volna Szent Imre herceg. Az Árpád-házi királyfit tudatosan nevelték az uralkodásra, élete első hét évében édesanyja gondoskodott róla, majd Gellért püspök nevelte hét esztendeig, végül István király tanította hét évig. Már a koronázásra készültek, amikor érkezett a hír a balesetről, mondta Lezsák Sándor.

Uralkodásra nevelték (mti)

Zalavölgyi László, Szentimrefalva független polgármestere arról beszélt, hogy a Szent Imre nevét viselő tizenegy település közül egy híján valamennyi delegáció jelen van. Közölte: a szobor a Lakitelki Népfőiskola ajándéka. Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője összmagyarsági ünnepnek nevezte a rendezvényt, amelyen határon túli magyarok is részt vesznek. Azt mondta, történelmi hagyományaink és hitünk megőrzése tette lehetővé, hogy megőrizzük magyarságunkat. Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke szerint az ünneplő települések felismerték az összetartozás erejét. A katolikus templom szomszédságában álló, bronzból készült Szent Imre-mellszobor Lantos Györgyi alkotása.

(mti)

Borító: Szobortöredék az ifjúról, és nevelőjéről, Szent Gellértről (Szent István Király Múzeum CC BY-NC-ND)