Maradjunk otthon, ne menjünk a Normafára!

Maradjunk otthon, ne menjünk a Normafára!

- 2020. március 30. 10:45

A Normafa és környékének mellőzését kéri a Normafa Park igazgatója a kirándulóktól és sportolóktól, közölte a XII. kerületi önkormányzat.

Mikó Gergely felhívásában azt írta: az elmúlt időszakban az egészségügyi vészhelyzet ellenére tömegesen keresték fel a Normafát. A tavaszi időben a látogatók nagy sűrűsége alig teszi lehetővé az emberek közötti találkozások mellőzését, így megnő az esetleges megfertőződés kockázata. A park igazgatója azt kérte, hogy a kijárási korlátozásról szóló rendelet betartását a kirándulók segítsék elő azzal, hogy sétára és sportolásra nem a Normafát és környékét, hanem a budai hegyek más, kevésbé forgalmas részeit választják. Közölte: a kormányrendelet betartását a rendőrség és a hegyvidéki rendészet ellenőrizni fogja, szükség esetén akár bírság vagy más büntetés kiszabásával, de betartatja.

A park igazgatója kitért arra is, hogy az önkormányzat megtiltotta a Normafán a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark és a tűzrakóhelyek használatát, azokat kerítéssel vagy kordonnal lezárta; használatuk a polgármester rendelete szerint szintén bírsággal büntethető. Zárva tartanak a területen lévő vendéglátóhelyek, a Rétes büfé, a Kilátó kávézó, a Drótcsacsi büfé, valamint a Libegő lángosos és büfé, illetve nem látogatható az Erzsébet-kilátó sem.

Az a bizonyos fa Steiner Szilárd üvegnegatívján (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

A BKV Zrt. a hegyvidéki önkormányzattal egyeztetve március 28-tól leállította a libegő üzemeltetését, ezzel is csökkentve a Normafa tömeges látogatását, írta Mikó Gergely.

(mti)

Borító: A Normafa régi metszeten (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)