Másfél százados lett az egymillió műtárgynak otthont adó múzeum

Másfél százados lett az egymillió műtárgynak otthont adó múzeum

- 2018. január 11. 8:48

Az idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Az ország egyik legrégebbi múzeuma csaknem 1 millió műtárgynak ad otthont, hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A nyíregyházi megyei múzeum gazdag régészeti gyűjteményét a kiváló régészként, orvosként ismert Jósa András alapozta meg, és az intézmény jelenleg csaknem egymillió műtárgynak ad otthon, ismertette az intézmény történetét Rémiás Tibor igazgató, hozzátéve, hogy a kiállítóhelyen található műtárgyak mintegy 90 százalékát a régészeti anyag képezi, emellett történeti, néprajzi, valamint képzőművészeti gyűjteménnyel is rendelkeznek. Mint mondta, az intézményhez tartozik Nyíregyháza másik fontos múzeumi létesítménye, a Sóstói Múzeumfalu, ahová évente 65 ezer látogató érkezik. Az igazgató kitért arra, hogy a jubileum alkalmából 2018-ban három kiállítással várják a látogatókat, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincset bemutató vándortárlatával. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc után lesz látható Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban március 27. és április 15. között.

A múzeum épülete régen a a Magyar Királyi Pénzügyigazgatóságnak adott otthont (MaNDA)
A múzeum épülete régen a a Magyar Királyi Pénzügyigazgatóságnak adott otthont (Jósa András Múzeum CC BY-NC-ND)

Közlése szerint jelenleg a  Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjteményekből látható tárlat a múzeumban február végéig. A Fejedelmeink mesés kincsei című kiállítás törzsanyagában az erdélyi fejedelmek által vert ezüsttallérokat és aranydukátokat láthatja a közönség. Az erdélyi fejedelemség 150 éve alatt 12 pénzverdében készültek ezek a csodálatos tallérok – ismertette az igazgató. Az arany- és ezüstpénzek, valamint a verőtövek mellett a kiállításon megtekinthető néhány korabeli erdélyi fegyver – díszsodronying, huszár félvért és sisak, díszszablya, díszbuzogány – , amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra. A bemutatóhoz interaktív múzeumpedagógiai program kapcsolódik, ezen János Zsigmondtól II. Rákóczi Ferencig az erdélyi fejedelmeket ismerhetik meg az érdeklődők.

A Jósa András Múzeum egyben a MaNDA adatbázis egyik legfontosabb partnere is. Jelenleg archívumunkban 14535 találatot ad ki a kereső a múzeum nevére.

(mti)

Borító: Jósa András Múzeum