Matisse az örök remény festője volt

Matisse az örök remény festője volt

- 2020. október 22. 8:08

Matisse születésének 150. évfordulóját ünnepli a francia főváros és a párizsi Pompidou Központ. A szerdán megnyílt Matisse, comme un roman (Matisse, mint egy regény) című kiállítás a klasszikus modern festészet egyik legjelentősebb alkotójának életművét mutatja be.

A jubileum remek alkalom arra, hogy fókuszba helyezzük a francia művész egyedülálló komplexitását, mondta Aurélie Verdier, a tárlat kurátora. A kiállítás címe Louis Aragon (1897-1982) francia író 1971-ben megjelent, Matisse-ról szóló kétkötetes, Henri Matisse, regény című művére utal. Ebben több mint 800 oldalon elemezi a francia festő életét és életművét. Matisse 1869. december 31-én született az észak-franciaországi Cateau-Cambrésis-ben és 84 éves korában, 1954-ben hunyt el Nizzában. Az utókorra hagyott alkotásai a klasszikus modern alkotók legjelentősebbjei közé emelték. A színek iránti rajongása a fauvizmus egyik legfőbb képviselőjévé, színmezőfestészete és a vonalak redukálása iránti törekvése az absztrakt festészet úttörőjévé tették. A színek iránti szeretete és egyszerű képi motívumai miatt gyakran kapott kritikákat élete során.

Egy kis album az alkotóról (MaNDA)

Aragon számára Matisse az örök remény festője volt. Optimizmusa szerinte ajándék volt beteg világunk számára. Bár Matisse számos sorscsapást megélt (vastagbélrákban szenvedett, volt feleségét és lányát a Gestapo deportálta), azokat sohasem jelenítette meg festményeiben. Mindig inkább megtartottam magamnak őket, másoknak csak az univerzum szépségét és a festészetben megtalált örömöt akartam megmutatni, magyarázta a művész. A Pompidou Központ február 22-ig tartó retrospektív tárlatán olyan alkotók munkái is láthatóak, akiket Matisse művei inspiráltak.

(mti)

Borító: amazon.ca