Mátyás király most Eszékre látogat

Mátyás király most Eszékre látogat

- 2018. május 22. 9:17

Mától Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban lesz látható a Mátyás király – Mecénás és katona című vándorkiállítás a Mátyás-emlékév keretében.

A tárlat, amely Mátyás király életének főbb eseményeit eleveníti fel, Pozsonyban kezdte meg Kárpát-medencei körútját, egyetlen Magyarországi helyszíne Székesfehérvár volt. A tárlaton Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és textilből készült kompozíciói lesznek megtekinthetők. Az alkotás kivitelében modern, viszont a 20. század elején és közepén dolgozó történészek tollából olyan idézetekkel tarkított, amelyek Mátyás korából eddig nem ismert részleteket mutatnak meg.

A nyitórendezvényen köszöntőt mond Jankovics Róbert kisebbségi parlamenti képviselő, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, Csibi Krisztina, a Mátyás király emlékévet lebonyolító Magyarság Háza igazgatója, Andócsi János, a HMOMK igazgatója és Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének tagja. A kiállítást Gaal Gergely, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének elnöke nyitja meg. A HMOMK igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a tárlat, amely a vajdasági Zentáról érkezik az intézménybe, június 15-ig lesz megtekinthető. A tervek szerint Eszék után Szlovéniába és Erdélybe is elviszik a kiállítást.

(mti)

Borító: Mátyás szolnoki szobrának részlete (Verseghy Ferenc Könyvtár CC BY-NC-ND)