Me Too: józan levél Catherine Deneuve aláírásával

Me Too: józan levél Catherine Deneuve aláírásával

- 2018. január 10. 11:12

Meg kell hagyni a férfiaknak az ostromlás szabadságát, áll abban a nyílt levélben, amelyet több ismert francia nővel egyetemben Catherine Deneuve is aláírt, hogy véleményt nyilvánítson a szexuális túlkapásokról szóló vitában.

A férfiak elleni feljelentéskampány csak az erkölcscsőszök és a vallási szélsőségesek kezére játszik, olvasható a Le Monde című lapban kedden megjelent levélben, amelyet száz nő, köztük Deneuve, az egyik legnagyobb francia filmcsillag írt alá. Az aláírók kifogásolják azt a „puritanizmust”, amelyet a Harvey Weinstein amerikai filmmogul elleni vádak keltettek. A nemi erőszak bűntény, de a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem az, és a nők körüli legyeskedés sem macsó agresszió, olvasható a levélben. Miközben elismerik, hogy a Weinstein-ügy nyilvánosságra kerülésének megvolt a haszna, hiszen szükségszerű volt, hogy kiderüljön, bizonyos férfiak hogyan használják ki hatalmukat, az aláírók úgy vélik, a vádak túl messzire mentek.

Catherine Deneuve és Sami Frey képeslapon (MaNDA)
Catherine Deneuve és Sami Frey képeslapon (MaNDA)

Megbüntetnek férfiakat, arra kényszerítik őket, hogy felmondjanak, holott egyetlen vétkük, hogy megérintettek egy térdet vagy megpróbáltak csókot lopni, áll a szövegben. „A férfiakat meghurcolták azért, mert bizalmas témákról beszéltek egy üzleti ebéden vagy szexuális töltetű üzenetet küldtek egy olyan nőnek, aki nem viszonozta az érdeklődésüket. Az, hogy a férfiakat vágóhídra küldik ahelyett, hogy a nőket segítenék abban, hogy önállóbban legyenek, a szexuális szabadság ellenségeit segíti. Megvédjük a férfiak jogát a nők ostromlására, mert ez a szexuális szabadság elengedhetetlen része”, vallják a levél aláírói. „Nőként nem találjuk helyünket ebben a feminizmusban, amely túlmutat a hatalom kihasználásának leleplezésén, és táplálja a férfiakkal és a szexualitással szembeni gyűlöletet”, áll a levélben.

(mti)

Borító: Wikipédia