TENGERRE MAGYAR! SOROZAT

Még partizánok!

Még partizánok!

- 2022. november 8. 9:45

Kétségtelen, hogy a megszálló német erőket még jórészt a Vörös Hadsereg megérkezése előtt kiszorították az ország hegyes vidékeiről a jugoszláv partizánok. Akik nem ismertek kegyelmet, így nem is várhatták azt, ha fogságba kerültek. Mivel nem voltak katonák, nem vonatkozott rájuk a genfi egyezmény.

Így legtöbbször minden formaság nélkül a falhoz lettek állítva, vagy éppen elrettentésül felakasztva, akár fákra, villanyoszlopokra is. A partizánok aztán nem maradtak adósok, hasonlóan jártak el a foglyul ejtett német és magyar katonákkal is, de leginkább a horvát fasiszta állam fegyvereseire, az usztasákra vadásztak. Amikor pedig katona és usztasa már nem volt, hát megtették az ártatlan civilek is, gondoljunk csak a máig nem kellőképpen feldolgozott délvidéki mészárlások több tízezer magyar áldozatára. De itt még nem tartunk, egyenlőre a német és magyar egységek a helyzet urai a Duna Belgrád környéki szakaszán. Ahol folyamatos nyomás alatt tartják őket, így a folyamőrség felvonult erőit is a jelentős területeken operáló partizánok.

1941. október 12-én, Galambócnál például egy német századot zártak körbe és szorítottak a Dunához. Kimentésükre a Sopron őrnaszád indult a Zágreb személyszállító gőzössel. Amelyre az őrnaszád fedezetében végül feljutottak a szorongatott német katonák, és szerencsésen el is érte Belgrádot a két hajó. Október 28-án a Debrecen őrnaszádot és a PM1 páncélos motorcsónakot vetették be Kostolacnál, ahol a partizánok át akartak kelni a folyón. Az őrnaszád ágyúinak a fedezetében, folyamatos géppuskatűzben a PM1 megsemmisítette az átkeléshez előkészített csónakokat, tutajokat. A művelethez később a Sopron is csatlakozott és az együttes tüzérségi tűzzel nagy veszteséget okoztak a partizánoknak. Még november elején is voltak aztán szórványos összecsapások, többek között a Szávánál a visszavonuló partizánokkal, de a hajózási szezon már a végéhez közeledett.

Galambóc várának romjai (Jósa András Múzeum CC BY-NC-ND)

Így aztán november végén az őrnaszádok Óbudára indultak az éves rendes karbantartásra, akcióközelben csak a folyamzáró zászlóaljak maradtak. Az első Baján, a második Újvidéken, a harmadik pedig Magyarkanizsán teljesített szolgálatot.

Borító: Jugoszláv partizánok (ntf.hu)