Meghalt Charlie Watts

Meghalt Charlie Watts

- 2021. augusztus 25. 9:08

Nyolcvanéves korában meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones együttes dobosa, jelentette be kedden az angol zenész ügynöke.

Mérhetetlen szomorúsággal jelentjük be szeretett Charlie Wattsunk halálát. Csendesen hunyt el családja körében egy londoni kórházban a nap folyamán, közölte az ügynök, Bernard Doherty. A Rolling Stones augusztus elején jelentette be, hogy Charlie Watts nélkül kezdi őszi turnéját az Egyesült Államokban a dobos egy nem részletezett orvosi kezelése miatt. Szóvivője akkor arról beszélt, hogy Watts sikeres kezelésen esett át, de az orvosok arra jutottak, hogy pihenésre van szüksége a felépüléshez. A csöndes, mindig elegáns Wattsot gyakran együtt említették Keith Moonnal, Ginger Bakerrel és más zenészkiválóságokkal, mint a legjobb dobosok egyikét.

Charles Robert Watts egy londoni teherautósofőr fiaként látta meg a napvilágot 1941 június 2-án. Tízévesen fedezte fel a dzsesszt, Miles Davis és John Coltrane muzsikája annyira lenyűgözte, hogy elhatározta, ő is zenész lesz. Rövid ideig bendzsózott, majd elcserélte hangszerét egy pergődobra. Formális képzést nem kapott, dzsesszklubokban, koncerteken leste el a játék csínját-bínját. Művészeti iskolát végzett, majd egy reklámügynökségnél helyezkedett el, esténként pedig zenélgetett. Dzsesszkombókban kezdte (a műfaj szeretete később sem veszett ki belőle), majd Alexis Korner bluesbandája következett.

Amikor még illett nyakkendőt kötni (dw.com)

Itt ismerte meg Brian Jonest, aki bemutatta néhány zenekaralapításon fáradozó barátjának. Charlie-t is hívták, de ekkor még nemet mondott, csak alkalmi fellépéseket vállalt, és előrelátó módon munkahelyéről sem lépett ki. Erre csak akkor szánta rá magát, amikor a Rolling Stones hosszú távú szerződést kapott egy londoni klubban. És elindult egy páratlan sikertörténet.

(mti)

Borító: bbc.com