Megismerhetjük Tezhip módszerét és a Kaati művészetét

Megismerhetjük Tezhip módszerét és a Kaati művészetét

- 2019. január 31. 10:43

Hagyományos, de ma is aranykorukat élő művészeti technikákat bemutató oszmán képzőművészeti konferenciát rendeznek február másodikán, szombaton a szentendrei MANK Galériában.

A rendezvényen az érdeklődők öt hagyományos oszmán művészeti ágat ismerhetnek be. Bemutatják a magas rangú vezetők részére készített könyvek, főként a verses kötetek aranydíszítését jelentő Tezhip módszerét, valamint a Kaati, azaz a vágás művészetét is, amikor is az alapanyagból egy ceruza formájú pengével metszik ki az írást vagy a motívumot. Ugyancsak szó lesz a miniatúra művészetéről és az ebru technikáról is, amellyel a művész a sűrített folyadék tetején keveredő színek kavalkádját örökíti meg egy speciális papírlap segítségével. A technikáról nem csupán előadás hangzik el a MANK Galériában, február 4-én és 5-én iskolás csoportok Kocal Suna miniatúraművésszel együtt próbálhatják ki az ebru művészetét.

Kávéárus az ada-kalehi bazárban, 1912-ben (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Platthy István művészetterapeuta a magyar és a török népművészet formáinak, motívumkincsének művészeti nevelésben való felhasználásáról fog beszélni. A kutató szerint a terápiás foglalkozásokon részt vevő gyerekek, fiatalok és felnőttek a népi motívumokat nem pusztán másolják, hanem azokat belülről átélve, értelmezve, továbbgondolva teremtik meg saját szimbolikus képi világukat, amely segíthet saját traumáik feldolgozásában.
A konferencián köszöntőt mond a társszervező Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány kulturális és művészeti igazgatója, Ertüngealp Alpaslan. A program részeként tradicionális török zenét hallgathatnak a résztvevők, valamint baklavát is kóstolhatnak.

(mti)

Borító: A Galata-híd (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)